VV glavni favorit

Predizborna kampanja za vanredne parlamentarne izbore na Kosovu počela je juče. Trajaće 10 dana, i u njoj će učestvovati 28 partija, koalicija i izbornih lista, među njima i manjinske stranke, piše N1.

Za razliku od prethodnih izbora, zbog pandemije koronavirusa, očekuje se da neće biti organizovani masovni skupovi političkih partija. Kampanja je usmjerena na online platforme, ali ne nedostaju ni posjete porodicama ili kompanijama, gdje su se i do sada neretko kršile mere za prevenciju i suzbijanje koronavirusa.

Posmatrači smatraju da će kampanja ove godine biti napetija od onih ranije, naročito zbog toga što se najvjerovatnije pobjednik unaprijed već zna, a to je Samoopredjeljenje, kojem sva istraživanja daju prednost.

“Izgleda da će ovog puta kampanja biti napetija, kako u kontekstu izjava kandidata, tako i u smislu da je ovoga puta jasno ko je pobjednik izbora i izgleda da je to stvorilo paniku kod drugih političkih partija. Ovog puta, ostale stranke takmiče se za drugo mjesto. Imajući u vidu istraživanja javnog mnjenja, izgleda da će i manje partije imati problema da pređu prag, kao što su partije Ramusha Haradinaja i Fatmira Limaja“, kaže analitičar Imer Mushkolaj.

Prema odluci Centralne izborne komisije, pravo glasa ima 1, 8 miliona glasača.

Izvor: N1