Otvaranje ambasade u Jerusalimu

Koha Ditore se danas bavi oštrim kritikama Brisela na račun Kosova zbog odluke o otvaranju ambasade u Jerusalimu, nazivajući ih licemjernim i ukazujući na istovremeni blaži pristup EU prema Srbiji.

Evropska unija žestoko kritikuje uspostavljanje ambasade u Jerusalimu, jer smatra da Priština djeluje suprotno stavovima EU, ugrožavajući strateški cilj integrisanja, za koji se deklarativno zalaže, navodi se u tekstu Augustina Palokaja.

Pored Evropske unije žaljenje zbog otvaranja ambasade u Jerusalimu izrazili su Turska i Arapska liga. EU je najglasnija u kritikama napominjući da je potez Prištine u potpunoj suprotnosti sa politikom Brisela. 

Istovremeno na Kosovu, ali i u nekim diplomatskim krugovima, oštar jezik EU protiv Kosova nazvan je nepotrebnim i licemjernim, piše Koha.

"Kritike EU su licemjerne, jer je ćutala, kada Srbija nije podržala spoljnoplitičke stavove EU, kao u slučaju odbijanja uvođena sankcija Rusiji. EU obično relativizuje stav Srbije uz opasku da prilagođavanje spoljne politike EU sa zemljama kandidatima treba vršiti postepeno, a iskusne diplomate često govore da se posebni odnosi Srbije i Rusijom moraju razumjeti. U slučaju Kosova, EU ne pokazuje isto razumijevanje za posebne odnose sa SAD, a još manje za slično historijsko iskustvo albanskog i jevrejskog naroda", stav je jednog od zvaničnika EU, čiji identitet Koha na navodi.

Diplomata članice EU, koji je insistirao na anonimnosti primjećuje da je jezik EU sve više u skladu sa stavovima zemalja koje ne priznaju Kosovo i smatra da se tako ponašaju i visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Josep Borrellj, specijalni izaslanik za dijalog između Kosova i Srbije, Miroslav Lajčak, njegov zamjenik, ali i mnogi drugi zvaničnici u Evropskoj komisiji.

"Ovo ne mora biti nužno stav protiv Kosova, ali stvara takav utisak. Zapravo u EU kad god daju izjave o Kosovu ili usvoje neku odluku, vode računa da ne utiču na stavove pet država koje nisu priznale Kosovo. Čak je i specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak prije nekoliko nedjelja rekao da je 'za pet zemalja EU, koje nisu priznale Kosovo, prihvatljivo sve što je prihvatljivo za Srbiju'. Upravo zato što EU ne priznaje Kosovo kao državu i zato što proces članstva u EU prolazi kroz kolektivne pregovore sa svim državama. Sam Stano je prije nekog vremena rekao da Kosovo nije država za EU i samo države mogu dobiti status kandidata", rekao je visoki diplomata iz države članice.

U analizi se ipak ističe snažna podrška Kosovu iz EU.

"Od 2007. godine do danas, EU je uložila skoro 2.000.000.000 eura za pomoć Kosovu, za poboljšanje života infrastrukture. Ne vjerujem da je bilo koji drugi partner toliko uložio na Kosovu", rekao je sagovornik Kohe.

Određeni broj EU diplomate takođe ne očekuju da će Srbija preseliti ambasadu u Jerusalim i kritikuje tolerantan stav prema Beogradu zbog dobrih odnosa sa zvaničnom Moskvom i Ankarom, zaključuje se u analizi.