Rekordna izlaznost

Direktor internet portala "Reporteri" Bekim Kabashi u emisiji "Politiko" Kanala 10 rekao je da će NISMA po prvi put poslije ovih izbora ostati izvan Skupštine, a da je Alijansa za budućnost Kosova u boljem položaju.

Kabashi je ocijenio da je situacija sa strankom Ramusha Haradinaja, prema anketama, bolja jer se on neprestano bavi važnim temama.

Spomenuo je stopostotni porez na Srbiju koji je Haradinaj uporno branio i njegovu borbu protiv razmjene teritorija. Ovim temama, prema Kabashiju, Haradinaj je uspio da zadrži svoje biračko tijelo.

"Od uspostavljanja NISMA, njen lider Fatmir Limaj nije bio ni na jednom visokom položaju i bio je u skladu sa strujama dijaloga, za razliku od Haradinaja. Teme koje je podstakao karakterišu kosovsku politiku i njegovu posvećenost njoj. To Haradinaja čini ličnošću koja uprkos trendu promjena uspjeva da zadrži biračko tijelo", rekao je Kabashi.

Govoreći o anketi Batona Haxhiua, on je istakao da je ova anketa potvrdila trend rasta Samoopredjeljenja.

"Ovo nije prva anketa, problem je što ih većina stranaka ne prihva osim Samoopredjeljenja. Ankete su potvrdile da je Samoopredjeljenje jedina stranka koja je porasla, dok su drugi ili ostali tamo gdje jesu ili su pali. Dužnost je NISMA da ne prihvati ovu anketu čak i ako su svijesni da je tačna", poručio je Kabashi. 

Haxhiu je najavio da će izlaznost biti rekordna, čak i veća nego 2019. godine, a da partija Fatmira Limaja NISMA teško prelazi cenzus.