IZBORI 2021.

Prema rezultatima svih do sada objavljenih predizbornih anketa, pobjednik na narednim parlamentarnim izborima zakazanim za 14. februar je Pokret Samoopredjeljenje (VV), iako se procenat osvojenih glasova razlikuje od ankete do ankete, prenosi Gazeta Express.

Prvu anketu na Kosovu sporveli su list Gazeta Express i T7, a prema njenim rezultatima Samoopredjeljenje ubjedljivo vodi sa 50,38 odsto osvojenih glasova. Na drugom mjestu je PDK sa 16,94 odsto, a zatim slijede LDK sa 15,97, AAK sa 6,98 i NISMA sa 2,95 odsto osvojenih glasova.

Anketa je sprovedena u 11 gradova na Kosovu (Priština, Prizren, Mitrovica, Uroševac, Istok, Skenderaj, Peć, Đakovica, Podujevo, Gnjilane i Dečani).

Prema anketi koju je sprovela TV Klan Kosova, Pokret Samoopredjeljenje je takođe rangirano na prvom mjestu, a u Skupštini Kosova biće zastupljne samo četiri stranke, ne računajući partije manjinskih zajednica kojima je zagarantovano 20 poslaničkih mjesta.

Rezultati ove ankete kažu da će Samoopredjeljenje dobiti 48,7 odsto, PDK 23,5 , LDK 19,9, a AAK 7,9 odsto glasova. Prema ovim rezultatima, Samoopredjeljenje će imati 49 poslanika, PDK 23, LDK 20 i AAK osam poslanika.

Anketa TV Klan Kosova/GazzetaExpress

Tv Dukagjini je takođe objavio anketu o rezultatima izbora u kojoj je učestvovalo 1.100 ispitanika. Istraživanje je sprovedeno od 11. do 17. januara 2021. godine.

Prema rezultatima ankete Samoopredjeljenje ubjedljivo vodi sa 54,1 odsto glasova, zatim slijede PDK sa 14,9 , LDK sa 10,3 odsto, AAK sa 6,4 odsto, Srpska lista sa pet odsto osvojenih glasova, NISMA 1,4 odsto.

Anketa TV Dukagjini/GazzetaExpress
 
Prema najnovijoj anketi koja je objavljena sinoć, a koju je sprovela Pošta Albanije "Albanian Post" sa Institutom „Gani Bobi“, ispitivajući trend političkih preferenci pred vanredne izbore na Kosovu, na prvom mjestu se takođe nalazi Pokret Samoopredjeljenje i Vjosa Osmani sa 51,3 odsto osvojenih glasova.

Anketu je na Kanalu 10 predstavio Baton Haxhiu koji je napomenuo da su odstupanja u ovoj anketi za oko 1,5 odsto.

Prema rezultatima, LDK je na drugom mjestu sa 15,5 odsto glasova, PDK treći sa 13,2, a zatim slijedi AAK sa 5,5 osvojenih glasova. Prema ovoj anketi, NISMA ostaje ispod cenzusa sa osvojenih 1,8 odsto glasova.

Isto tako, rezultati ankete kažu i da 9,6 odsto ispitanih je neodlučno po pitanju ko će biti pobjednik izbora. Istraživanje je sprovedeno na 1.035 ispitanika i proporcionalno je bilo rasprostranjeno na cijeloj teritoriji Kosova.

Na osnovu ovih podataka, u Kupštini Kosova Samoopredjeljenje bi dobilo 58 poslaničkih mjesta, LDK 18, PDK 16 mjesta i AAK 8 mjesta u parlamentu.

Takođe, prema ovoj anketi, Albin Kurti je najcjenjeniji politički lider sa  51 odsto glasova ispitanih, zatim slede Avdullah Hoti sa 15,6 i Enver Hoxhaj sa 12,7 odsto glasova ispitanih.

Anketa Pošta Albanije/GazzetaExpress
 
Politički analitičari su takođe dali svoje prognoze kako bi mogao da izgleda ishod izbora.

Analitičar Bleron Baraliu je predvideo da će Samoopredjeljenje osvojiti  45 odsto glasova, LDK 14, PDK 19 i AAK sedam odsto glasova.

Analitičar Berat Buzhala takođe je svrstao Samoopredjeljenje na prvo mjesto sa 41 odsto, PDK na drugo mjesto sa 20 odsto, LDK 18 odsto i AAK sa šest odsto glasova je svrstao na četvrto mjesto.

Novinar Valon Syla je predvideo da će Pokret Samoopredjeljenje dobiti 39 odsto glasova, LDK 19 odsto, PDK 22 odsto, AAK 7,5 odsto i NISMA pet odsto.

Analitičar Ron Gjinovci takođe je predvideo da će Samoopredjeljenje biti na prvom mjestu sa 48 odsto osvojenih glasova, LDK drugi sa 12 odsto, PDK sa 17 odsto, AAK sa šest odsto i NISMA sa četiri odsto osvojenih glasova.

Gradonačelnik Prištine Shpend Ahmeti je predvideo da će Samoopredjeljenje osvojiti 45 odsto glasova, LDK 16 odsto, PDK 20 i AAK sa osam odsto.

Novinar Baton Haxhiu je rekao da će Samoopredjeljenje dobiti 39 odsto, LDK 20 odsto, PDK 24, AAK osam odsto i NISMA pet odsto.

Bernard Nikaj je predvideo da će VV osvojiti 40 procenata, LDK 21 procenat, PDK 22 procenta, AAK 7 procenata i Nisma 4,5 procenata.

Analitičarka Luleta Aliu takođe je rangirala je Samoopredjeljenje na prvo mjesto, ali sa 50 odsto, PDK na drugo mjesto sa 18, LDK na treće mjesto sa 15 odsto i AAK sa 8 odsto osvojenih glasova.

Novinar Parim Oluri predvideo je da će Samoopredjeljenje dobiti 40 odsto glasova, LDK 18 odsto, PDK 21, AAK 13 i NISMA pet odsto.

Anketa politički analitičari/GazzetaExpress
 
Izvor: Kosovo Online/Gazeta express