Policijski inspektorat Kosova

Kako je saopštio Policijski inspektorat Kosova, tokom 2020. godine uhapšena su 32 policajca osumnjičena za krivična djela, a 83 su suspendovana, prenosi Gazeta Express.

"Zabilježeno je i povećanje broja žalbi građana na pripadnike Policije Kosova", rekao je portparol Policijskog inspektorata Arber Beka.

Kosovski centar za studije bezbjednosti procjenjuje da su povećane žalbe građana Kosova na pripadnike Policije Kosova posljedica vanrednih okolnosti usljed pandemije koronavirusa.

Beka je rekao za Radio Slobodna Evropa da je tokom 2020. godine Inspektorat primio i postupio po ukupno 1.658 žalbi, 15 odsto više nego prethodne godine.

Prema njegovim riječima 1.071 žalba ili 64,60 odsto od ukupnog broja žalbi su disciplinski prekršaji policajaca i svi su obrađeni u Odeljenju za unutrašnje istrage i verifikaciju u okviru Policije Kosova.

Preostalih 574 žalbi kvalifikovano je kao pritužba koja sadrži elemente umješanost policajaca u krivična djela. Te žalbe su obrađene u Odjeljenju za istragu Policijskog inspektorata.

"Prošle godine je Policijski inspektorat Kosova podigao 82 krivične prijave u Tužilaštvu. Takođe je izvršeno je ukupno 32 hapšenja policajaca osumnjičenih za krivična djela, kao i šest osumnjičenih građana, koji su bili umiješani u kriminalne radnje, preporučene su i 83 suspenzije, kao i premještaj policajca", naglasio je Beka.

Dodao je da su u broj krivičnih prijava protiv policajaca uvršteni i slučajevi koji nisu direktno povezani sa žalbama građana tokom perioda pandemije.

Izvršni direktor Kosovskog centra za bezbjednosne studije Mentor Vrajolli, smatra da je povećani broj žalbi građana zbog mjera na snazi za suzbijanju pandemije koronavirusa pandemija koronavirusa.

„Imamo slučajeve kada je bilo upotrebe sile od strane policije. Zapravo, Policija Kosova, u smislu garantovanja javne bezbjednosti, ima pozitivnu ocjenu. Neophodno je da se opšta društvena kultura odražava u policiji. Dobra stvar je što su institucije već pokrenule istrage protiv takvih policajaca“, naglasio je Vrajolli.

Mišljenja građana su oprečna, neki procjenjuju da je ponašanje zvaničnika Policije Kosova uopšte bilo korektno ponašanje. Kada je riječ o slučajevima direktong kontakta policije i građana, navode da je bilo "trvenja".

Beka ističe da su žalbe koje su podneli građani zbog novčanih kazni, koje je izrekla Policija Kosova, izražavajući neslaganja i razne pritužbe na policijske akcije, takođe pozitivan predznak, jer se odnose na „povećanje poverenja građana u Policijski inspektorat Kosova".

Prije nekoliko dana, Policije Kosova uhapsila je policajca, za kojeg se sumnja da je 2018. godine fizički zlostavljao 18-godišnjaka, tokom vršenja službene dužnosti i u prostorijama policijske stanice u Prištini.

Hapšenje policajca uslijedilo je nakon objavljivanja u medijima video zapisa na osnovu kojeg se sumnja da je policajac fizički zlostavljao mladića. Još dva policajca su suspendovana u vezi sa tim slučajem.

Aktuelni premijer Avdullah Hoti, na sastanku sa generalnim direktorom Policije Kosova Samedinom Mehmetijem i izvršnim direktorom kosovskog policijskog inspektorata Kutrimom Hodajem je 1. februara zatražio da se „preduzmu sve mjere neophodno protiv bilo kog policajca koji zloupotrebi službeni položaj, da se sa velikom predanošću postupa sa svim pritužbama građana beskompromisno uz poštovanje etike i profesionalnog ponašanja“.

Prema podacima Policije Kosova, od stupanja na snagu Zakona o sprečavanju i borbi protiv kovida -19, 26. avgusta 2020. do 28. januara 2021, „izdato je 125.420 kazni nepoštovanje mjera“.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express