Pripremljen operativni plan

Policija Kosova je blagovremeno napravila operativni plan vezaano za vanredne parlamentarne izbore, koji će se održati 14. februara 2021. godine, prenosi RTK.

Da bi se obezbjedila sigurnost i nesmetano odvijanje izbornog procesa, zajedničke aktivnosti koordinirane su sa Tužilaštvom i Centralnom izbornom komisijom, kao angažovanje dovoljnog broja policajaca iz jedinica različitih profila u okviru Policija Kosova.

„Operativno planiranje predviđa sprovođenje i realizaciju policijskog plana u četiri faze:

1) Predizborni ili pripremni period;

2) Obezbjeđivanje sigurnosti tokom predizborne kampanje;

3) Osiguranje sigurnosti u ključnoj fazi izbornog dana;

4) Period nakon izbora koji predviđa prevoz materijala pod pratnjom i obezbjeđenjem Policije Kosova do kraja procesa“, navodi se u saopštenju Policija Kosova.

Dodaje se da je svrha operativnog plana izrađenog za izborni proces „stvaranje mirne i bezbjedne klime za sve građane, kao i održavanje javnog reda i mira prije, tokom i nakon izbornog procesa, u skladu sa Zakonom za sprečavanje i suzbijanje pandemije kovid -19 na teritoriji Kosova... odlukama Vlade Kosova, odlukama i cirkularnim prijavama Ministarstva zdravlja kao i preporukama NIJZ“.

Takođe, obezbjeđivanje biračkih mjesta, opštinskih izbornih vijeća, opštinskih skladišta, centara za brojanje rezultata i centralnih magacina.

„Sigurna pratnja i obezbjeđivanje osjetljivog izbornog materijala sa svih odredišta obezbjeđen je do kraja prema planu bezbjednosti za izborni proces“, navodi se u saopštenju.

Ističe se krivična odgovornost u ometanju izbornog procesa na bilo koji način.

Pokretanje i krivično gonjenje bilo kog krivičnog djela vezano za biračko pravo i preduzimanje svih proceduralnih i krivičnih mjera protiv bilo koga ko krši zakone koji regulišu ili sankcionišu nezakonite radnje protiv slobodnih i demokratskih izbora u koordinaciji i bliskoj saradnji sa dežurnim tužiocem prema akcionim planovima i preliminarnim ugovorima na osnovu zakona.

„Policija Kosova preduzela je dodatne mjere imenovanjem policijskih koordinatora sa CIK-om i drugim institucijama uključenim u ovaj proces, kao i izradom vodiča za policijske službenike u vezi sa njihovim zakonskim dužnostima i odgovornostima tokom izbornog procesa“, navodi se u saopštenju.

Naglašava se da Policija Kosova ostaje posvećena obavljanju svojih zakonskih dužnosti i odgovornosti na profesionalan način.

„Stoga, Policija Kosova podstiče sve građane da sarađuju sa Policijom Kosova i istovremeno izvještavaju o bilo kom ilegalnom slučaju vezanom za bezbjednost i izborni proces, ili čak izvan njih“, naglašava se u saopštenju.

Vezano za izborni proces i u izbornom danu građanima je na raspolaganju:

Telefon br. (fix i mob): 192;
elektronska adresa: info@kosovopolice.com;
ili
najbliža policijska stanica.

Izvor: Kosovo Online/RTK