Ambasadorka Kosova u SAD

Ambasadorka Kosova u SAD Vlora Çitaku izjavila je da je licemerno to što je EU ukorila Kosovo zbog otvaranja ambasade u Jerusalimu.

"Licemerje ima ime. Kosovo nema ambasade u Madridu, Bratislavi, Atini, Bukureštu, Nikoziji. Bilo bi dobro da Brisel, prije nego što nam održi predavanja o ambasadi u Jerusalimu, malo govori o nedostatku kosovske misije pri EU. Nije li onda EU „neutralna“ prema statusu Kosova ili nije“, napisala je Çitaku na Facebooku.

Ona je takođe reagovala i na to što, kako je navela, Srbija kao zemlja kandidat za članstvo u EU rijetko približava svoju spoljnu politiku Evropskoj uniji.

"Evo još jednog primjera. Srbija, iako zemlja kandidat za članstvo u EU, rijetko, ako ikada, približava svoje spoljnopolitičke odluke EU. Od odnosa sa Rusijom i Kinom i prodaje oružja do skandaloznih glasova UN i kršenja međunarodnih sankcija. Odluke Srbije i spoljna politika su u velikoj mjeri, ako ne i isključivo, u suprotnosti sa odlukama EU. Brisel nikada nije upozorio Srbiju. Bar ne javno. Izuzetak je otvaranje ambasade u Jerusalimu, gdje je EU javno ukorila i Srbiju i Kosovo“, napsala je ona na Facebooku.

Evropska unija reagovala je nakon uspostavljanja diplomatskih odnosa između Kosova i Izraela i najave otvaranja ambasade u Jerusalimu.

Peter Stano je rekao da je njihov stav da ambasade treba da se nalaze u Tel Avivu.

"Stav EU o uspostavljanju ambasada u Jerusalimu je jasan, u skladu sa rezolucijom Savjeta bezbjednosti iz 1980. godine kojom se pozivaju sve članice UN da presele svoje ambasade u Tel Aviv. Sve ambasade država članica EU kao i delegacija EU u Izraelu nalaze se u Tel Avivu“, rekao je Stano.

Izvor: Kosovo Online