Bivši gradonačelnik Skenderaja

Bivši gradonačelnik Skenderaja Sami Lushtaku izjavio je da je posjeta predsjednika Pokreta Samoopredjeljenje Albina Kurtija u pratnji Specijalnih jedinica policije građane te opštine podsjetila na vrijeme ratnih sukoba, prenosi Gazeta Express.

Dodao je da je Kurti poveo više policajaca sa sobom tokom posjete Skenderaju, nego kada je bio u posjeti Sjevernoj Mitrovici.

"Žao mi je što je Albin Kurti došao sa pojačanim policijskim snagama, moj lični utisak i uopšte javnosti u Skenderaju bio je kao da je vrijeme rata. Kurti nije trebalo na taj način da dođe u Drenicu, jer su mnogi aktivisti Samoopredjeljenja došli i popili kafu u Skenderaju, kao bilo ko iz bilo kog drugog grada“, rekao je Lushtaku.

Prema njegovom mišljenju Kurti je provocirao građane Drenice.

"Isprovocirao ih je činjenicom da je prije dva dana bio u Mitrovici i da nije bio u pratnji tako brojnih policijskih snaga koliko smo vidjeli u Skenderaju. Trg Skenderaja bio je prepun policije, sa maskama i bez maski i mislim da je ovo provokacija upućena Drenici i opštini Skenderaj“, rekao je Lushtaku.

Naglasio je da je u Drenici demokratski sistem već 20 godina, da su održavani mnogi mitinzi bez policijskog obezbjeđenja.

"Ono što se dogodilo sinoć bila je provokacija, građane Skenderaja je podsjetila na ratne sukobe. Ovdje su ljudi izgubili mnogo članova porodice“, dodao je Lushtaku.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express