Kritika

Evropska komisija je nakon jučerašnjeg uspostavljanja diplomatskih odnosa između Izraela i Kosova kritikovala kosovske planove o otvaranju ambasade u Jerusalimu, podsjećajući na stav Evropske unije, po tom pitanju u skladu sa Rezolucijom 478 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 1980, prenosi Lajmi.

Portparol Evropske unije Peter Stano rekao je da je stav EU potpuno isti kao i kada je postavljeno to pitanje prošle godine nakon potpisivanja sporazuma između Kosova i Trumpove administracije 4. septembra.

"Stav EU o ambasadama u Jerusalimu je jasan: u skladu sa Rezolucijom 478 SB UN iz 1980, kojom se pozivaju sve članice UN da svoje ambasade presele u Tel Aviv, sve ambasade država članica EU takođe kao i Delegacija EU u Izraelu, nalaze se u Tel Avivu“, rekao je Stano, prenosi „dtt-net“.

Stano je ocjenio da Kosovo ovim postupkom podriva svoj put ka integraciji u EU.

„Kosovo je identifikovalo integraciju u EU kao svoj strateški prioritet. EU očekuje da Kosovo djeluje u skladu sa ovom opredeljenošću i u skladu sa evropskom perspektivom“, rekao je Stano.

Kosovo i Izrael su uspostavili uzajamne diplomatske odnose. Na zvaničnoj ceremoniji sporazum su potpisali vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Kosova Meliza Haradinaj Stubla i ministar spoljnih poslova Izraela Gabrijel Ashkenazi.

Poslije izjava u kojima su se on i ministarka spoljnih poslova Kosova Meliza Haradinaj-Stublla zahvalili i čestitali međusobno, Ashkenazi je otkrio ploču sa natpisom „Ambasada Republike Kosovo u Jerusalimu, Izrael“.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net