Najveće dostignuće

Viši direktor Američkog demokratskog instituta Arianit Shehu ocjenio je današnje uspostavljanje diplomatskih odnosa između Kosovo i Izraela, najveće dostignuće i najvažnije priznanje koje je Kosovo moglo da očekuje, prenosi TV Klan Kosova.

„Veoma važan dan. Jedno od najvažnijih priznanja koje smo mogli da očekujemo. Izuzetno cijenim rad ministra spoljnih poslova Melize Haradinaj. To će biti sporazum koji će nam otvoriti mnoge puteve, u drugim integracijama, drugim predstavništvima i u međunarodnim organizacijama“, rekao je Shehu.

Naglasio je da je uspostavljanje diplomatskih odnosa između Kosova i Izraela i pobjeda nad ruskim uticajem na Balkanu.

„Prije svega, nešto što nije rečeno, ovo priznanje je pobjeda uticaja agresivne ruske diplomatije na Balkanu. To je sporazum koji služi miru i na Bliskom istoku, ali služi i miru na Balkanu“, rekao je Shehu.

Istakao je da će, možda, u početku biti antagonizma, ali da su, uprkos nekim kontroverzama, kojih će biti ovih dana, arapske države zainteresovane i na putu ka sporazumu sa Izraelom.

„Svako ko se protivi sporazumu arapskih država protiv je interesa države Kosovo i protiv interesa građana Kosova. Treba da budemo veoma ponosni na ovaj sporazum, on služi miru. Stajemo u red država kojima je mir i prosperitet, prioritet“, rekao je Shehu.

Odgovarajući na pitanje da li može doći do problema oko uspostavljanja kosovske ambasade u Jerusalimu, jer se tome protive zvaničnici Evropske unije, Shehu je rekao da je Izrael zemlja domaćin i da se  mora ispoštovati dogovor.

„Usklađeni smo sa našim partnerom i saveznikom iz SAD-a. Neće biti ozbiljnih problema u vezi sa lokacijom naše ambasade. Na našoj prijateljskoj zemlji Izraelu je da nam kaže gdje žele da smjestimo našu ambasadu i obrnuto“, rekao je Shehu.

Dodao je da Palestina nije priznata država.

„Svi visoki palestinski zvaničnici, tokom posjeta Beogradu, bili su veoma nepravedni i agresivni prema Kosovu. Izjavljivali su da je Kosovo dio Srbije. Palestinska uprava ima odgovornost prema palestinskim građanima, da bude transparentna, odgovorna i da im pomogne da žive u demokratiji. Kada Palestina ispuni te obaveze prema svojim građanima, Kosovo će sarađivati Palestinom u skladu sa međunarodnim sporazumima, kao što smo to danas učinili sa Izraelom“, rekao je Shehu.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova