Historijski sporazum

Ministar spoljnih poslova Meliza Haradinaj Stublla ocenila je kao historijski sporazum o priznanju i uspostavljanju diplomatskih odnosa između Kosova i Izraela, prenosi Ekonomia Onlajn.

Na zvaničnoj ceremoniji sporazum su potpisali vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Kosova Meliza Haradinaj Stubla i ministar spoljnih poslova Izraela Gabriel Ashkenazi.

Izraelski ministar spoljnih poslova Gabriel Ashkenazi rekao je da dvije zemlje danas stvaraju historiju uspostavljanjem diplomatskih odnosa.

„Mi stvaramo historiju, uspostavljamo diplomatske odnose između Kosova, ovo je važan trenutak. Danas je prilika da se ovi odnosi podignu na diplomatski nivo. Izrael je kosovsku državu priznao nakon sporazuma postignutog u SAD“, rekao je Ashkenazi.

Rekao je da je ovaj sporazum važan i da se očekuje vrlo brzo otvaranje ambasade Kosova u Jerusalimu.

„Danas sam prihvatio zahtjev za otvaranje ambasade u Jerusalimu i nadamo se da ćemo je otvoriti što je prije moguće“, rekao je Ashkenazi

Priznanje Kosova od strane Izraela došlo je kao dio sporazuma između Kosova i Srbije uz posredovanje Trumpove administracije u septembru. Sporazum je takođe obuhvatio normalizaciju odnosa između Izraela i Kosova, kao i da Kosovo i Srbija otvore ambasade u Jerusalimu.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online