Kaskanje u mjestu

Dok u svijetu uveliko traje vakcinacija radi sprečavanja širenja koronavirusa, na Kosovu se prve isporuke vakcine očekuju u februaru, ali će to biti dovoljno za svega tri odsto stanovništva, prenosi Reporteri.

Predstavnici programa COVAX poručuju da će do kraja godine biti obezbjeđeno dovoljno doza vakcina za 20 odsto stanovništva.

„Cilj COVAX-a je da početkom februara počne da distribuira vakcine najspremnijim zemljama, sa prvom tranšom, dovoljnom da zaštiti tri odsto stanovništva svake zemlje koja učestvuje, na osnovu našeg cilja da zaštitimo najmanje 20 odsto stanovništva do kraj 2021. godine“, poručuju iz COVAX-a.

Oni nisu željeli da otkriju koliko je trenutna vakcina uspješna protiv novih sojeva virusa, poručujući da informacije o tome treba dobiti od Svjetske zdravstvene organizacije.

Iako su u zemljama u okruženju zabilježeni novi sojevi virusa, koji se šire brze od prvobitnog, na Kosovu nije došlo do pooštravanja mjera.

Ministarstvo zdravlja je navelo da se prati situacija sa pandemijom i novim mutacijama i da će mjere koje će biti preduzete zavisiti od epidemiološke situacije, kako na Kosovu tako i regionu.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri