U 10 časova

Centralna izborna komisija Kosova danas organizuje izvlačenje žrijeba za redosljed političkih subjekata na glasačkom listiću za prijevremene parlamentarne izbore koji će se održati 14. februara.

Izvlačenje žrijeba počinje u 10 časova i Rilindinoj zgradi u Prištini.

Istovremeno, u toku je prijavljivanje medija i posmatrača, a rok koji je CIK odredio za akreditacije je 5. februar.

Za učešće na vanrednim izborima 14. februara, 28 političkih subjekata prijavilo se za sertifikaciju, od kojih 21 politička stranka, dvije koalicije i 5 građanskih inicijativa. Za jedno od 120 mjesta u parlamentu prijavilo se ukupno čak 1.079 kandidata.

U međuvremenu, Centralna izborna komisija odlučila je da ne potvrdi liste kandidata za poslanike šest političkih stranaka, među kojima su Samoopredjeljenje, NISMA i AAK, shodno pravilu da se na listi ne može naći kandidat koji ima pravosnažnu presudu u posljednje tri godine.

Neke od stranaka su zamjenili svoje kandidate u međuvremenu, a neke su odbile – LVV, AAK i NISMA.

Poslije njihovih žalbi, Vrhovni sud Kosova odlučio je da djelimično uvaži žalbe Samoopredjeljenja i AAK na odluku Izbornog panela za žalbe i predstavke (IPŽP) i omogući pojedinim članovima ovih stranaka da se ipak kandiduju za poslanike, ali ne Albinu Kurtiju i Albuljeni Haxhiu. Sve ove aktivnosti već danima polarizuju i tresu kosovsku političku scenu.