Godinu dana po 1.547 eura mjesečno

Zakonom o pravima i odgovornostima poslanika i uredbom Skupštine Kosova regulisano je da poslanici i nakon završetka mandata primaju u narednih godinu dana osnovnu platu, ali organizacije koje nadgledaju rad Skupštine Kosova zahtjevaju da se zakon preispita i da naknada poslanicima prepolovi, prenosi Kosovo press.

Prema važećem zakonskom okviru, svi poslanici koji završe svoj mandat, a ne primaju platu iz kosovskog budžeta, nastavljaju da primaju platu poslanika još godinu dana.

Ipak, ukoliko zasnuju novi radni odnos ili budu ponovo izabrani za poslanika u novom zakonodavnom tijelu, onda isplata naknade prestaje.

"Na osnovu člana 14. i člana 16. Zakona o pravima i odgovornostima poslanika i Poslovnika o radu Skupštine, Aneks br. 4, pravilo 2., poslanik, do 12 mjeseci od dana završetka mandata, ima pravo na osnovnu platu, ako nema finansijskih prihoda iz bilo kog drugog izvora", kaže se u odgovoru Skupština Kosova.

Mišljenje Kosovskog demokratskog instituta je da je kalendarska godina dug period i da bi prema njima za bivše poslanike trebalo da postoji naknada do šest mjeseci.

"Procjenjujemo da je pitanje penzija ili pitanje kompenzacije poslanika nakon završetka mandata, praksa koja je gotovo raširena u cijeloj Evropi i u zemljama sa sistemima koji su čak i konsolidovaniji od nas, ali da bi poslanici, zapravo novo zakonodavno tijelo trebalo da pokuša da skrati ovo vrijeme, jer je kalendarska godina dug vremenski period i stvara velike troškove za budžet zemlje, posebno s obzirom na nivo plata u kojima uživaju poslanici, pa bi bilo dobro uzeti modele, kao šest mjeseci maksimum nadoknade", kaže Eugen Cakoli iz KDI.

Iako su u skupštinskim klupama proveli samo godinu dana, poslanici kojima je mandat prestao januara ove godine, dobijaće platu punih 12 mjeseci.

Albana Rexha iz Demokratije plus kaže da je, zbog situacije sa pandemijom, poslanici trebalo da odbiju punu naknadu, čime bi doprineli pomoći građanima koji su pogođeni pandemijom.

"Smatramo neophodnim da se preispita ova prelazna naknada od 12 mjeseci i tako smanji trajanje od 12 mjeseci na najmanje šest mjeseci ili da se smanji plata, ne da se daje u potpunosti već da se daje samo polovina. Budući da se to nije dogodilo dobrovoljno od poslanika, iako se to može smatrati simbolikom, ali bi poslalo vrlo dobru poruku jer bi poslanici pokazali solidarnost sa narodom kako bismo što lakše prošli ekonomsku situaciju zbog pandemije", rekla je ona.

Uprkos izazovima i krizi izazvanoj pandemijom u ekonomiji, poslanici u Skupštini Kosova su primali punu platu koje, ne računajući naknade za učešće na parlamentarnim sednicama i odborima, iznosi 1.547 eura.

Za poslanike koji su u šestom sazivu ostavrili pravo na ovu naknadu iz kosovskog budžeta je isplaćeno više od 1,3 miliona eura.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press