Nedostaje i lijekova

Direktorka Infektivne klinike Univerzitetskog kliničkog centra Kosova Lindita Ajazaj-Berisha izjavila je da su se pojavili pacijenti koji su po drugi put zaraženi koronavirusom, prenosi Koha.

Prema njenim riječima, postoje i pacijenti koji su prvi put imali lakšu kliničku sliku, dok im je drugi put bilo potrebno bolničko lečenje.

"Nedavno smo imali slučajeve koji su nam se po drugi put pojavili sa kovidom-19, koji su tokom ljeta imali pozitivan rezultat na PCR testu, a sada su ponovo pozitivni“, navela je ona.

Ona je pozvala političke stranke da poštuju antikovid mjere u predizbornoj kampanji.

"Mi kao građani Kosova treba da budemo svijesni da je virus i dalje prisutan. Primjećujemo da s vremena na vrijeme imamo porast broja, a s vremena na vrijeme imamo smanjenje broja. Stoga bi svi trebalo da budemo svijesni da izbegavamo nepotrebna okupljanja, da održavamo socijalnu distancu i da nosimo maske i primjenjujemo sve zaštitne mjere“, dodala je Ajazaj-Berisha.

Ona je navela da na Infektivnoj klinici povremeno nedostaju lijekovi.

"S vremena na vrijeme imamo nedostatak lijekova, posebno antibiotika, ali smo stalno na sastancima sa upravom i direkcijom tako da se lijekovi obezbjede. Pacijenti ne moraju da ih obezbjeđuju sopstvenim sredstvima, ali s vremena na vrijeme imamo nedostatak“, dodala je ona.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore