Direktori škola nekvalifikovani

Direktorka za obrazovanje u opštini Priština Shpresa Shala rekla je u intervjuu za Ekonomiju Onlajn da kvalitet obrazovanja uglavnom zavisi od nastavnika, koji dolaze sa Edukativnog fakulteta.

"Mnogo je faktora koji utiču na povećanje kvaliteta na nivou škole, opštine ili države. Mislim da je prvo profesionalni razvoj nastavnika ili pružanje odgovarajućih programa od strane fakulteta koji nude profile u nastavi. Zavisi od nastavnika koje dobijamo sa Edukativnog fakulteta jer je ovo prioritet za zapošljavanje u obrazovanju. Sa tim kadrovima moramo da razvijemo kvalitet u našim školama", rekla je Shala.

Međutim, kako je navela, na kvalitet utiče i politika Ministarstva prosvete, posebno nastavni programi i poteškoće sa kojima se nastavnici suočavaju tokom primjene nastavnog programa (novog kurikuluma).

"Svjedoci smo da se nastavni plan i program promjenio, ali nije  urađeno profesionalno usavršavanje nastavnika da bi razumijeli nastavni plan i program, a zapravo se ovaj dio razvoja kompetencija usredsredio više na razvoj učeničkih kompetencija“, istakla je ona.

Shala je navela da je u cilju povećanja kvaliteta obrazovanja ova opština angažovala 22 trenera za petodnevnu obuku nastavnika po novom kurikulumu.

"U opštini Priština, u cilju povećanja kvaliteta, stvorili smo profesionalni tim od 22 trenera u različitim oblastima kako bi podržali nastavnike u primjeni, budući da Ministarstvo prosvete još uvijek nije pružilo nikakvu podršku za obuku. Oblik ocjenjivanja se već promjenio i bilo je potrebno održati obuke o načinu ocjenjivanja, nove metodologije, što nije urađeno. Videći ove poteškoće u terenskoj procjeni tokom naših posjeta, formirali smo ovaj tim koji nas mjesečno sastaje sa nastavnicima kako bi razgovarali o problemima koje imaju u primjeni kurikuluma“, navela je ona.

Prema njenim riječima, obrazovanje je teška profesija i nastavnici stariji od 60 godina imaju malo kapaciteta za mlade ljude.

Smatra da bi vlada ubuduće trebalo da razmotri problem prijevremenog penzionisanja.

"Da bismo unaprijedili rad direktora, mi smo na opštinskom nivou oformili udruženje direktora. Svrha ovoga je profesionalni razvoj direktora škola. Kroz ovo udruženje ćemo ponuditi obuku, radionice, sastanke sa direktorima škola. Kroz profesionalni razvoj direktora, cilj nam je da poboljšamo kvalitet škola“, zaključila je Shala.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online