Mišljenje analitičara

Izbori na Kosovu i u nekoliko zemalja EU, kao i veliki broj spoljnopolitičkih izazova američke administracije dodatno će usporiti dijalog Beograda i Prištine tokom 2021. godine, smatraju stručnjaci, a prenosi Koha Ditore.

Profesor na vašingtonskom univerzitetu Johns Hopkins i stučnjak za Balkan, Daniel Serwer, sumnja da će tokom 2021. godine doći do značajnjeg napretka u dijalogu.

„Mislim da će poslije izbora proces formiranja vlade biti veoma težak. Tokom 2021. i 2022. godine i u Srbiji možemo očekivati izbore. Mislim da naredna godina može biti dobra za dijalog, uz nadu da će se poslije predsjedničkih izbora u Srbiji postići realan napredak u donošenju važnih državnih odluka", rekao je Serwer.

Administracija Bidena nekoliko puta ponovila je posvećenost rješenju, koje podrazumijeva uzajamno priznanje, bez ugrožavanja teritorija.

„Biden vjeruje da će sveobuhvatno rješenje dovesti do uzajamnog priznavanja, očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta dvije zemlje i jačanja njihovih demokratskih institucija, od suštinske važnosti za napredak Kosova i Srbije", izjavio je državni sekretar SAD, Entoni Blinken.

Uprkos optimizmu u administraciji Bidena, Demuš Šaša iz instituta EPIK kaže da će novom američkom predsjedniku trebati vremena da počne da se bavi svim prioritetima američke politike.

„Danas se SAD suočavaju sa širokim spektrom prioriteta, posebno u spoljnoj politici kao što su Bliski Istok, Kina, Rusija, globalno zagrevanje. Dakle, postoji mnogo tema koje će privući pažnju SAD i nisam previše optimističan da ćemo tokom 2021. godine imati bilo kakav napredak u dijalogu“, smatra Šaša.

Iz Evropske Unije najavljuju da će dijalog biti nastavljen poslije formiranja nove vlade na Kosovu, a dodatno ga mogu usporiti i izbori u nekoliko država članica, upozoravaju stručnjaci.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore