Aktuelni premijer

"S obzirom na to da će vakcine početi da stižu u februaru, potpuno ćemo se vratiti u normalu i svaki građanin i preduzeće mogu da naprave potrebne planove od marta, aprila i nadalje, kako bi se vratili u život, posao i normalnost uopšte", rekao je aktuelni premijer Avdullah Hoti, a prenosi Klan Kosova.

Hoti je rekao da će sljedeće nedjelje biti određeni kriterijumi za raspodjelu tri miliona eura koji su dodjeljeni za pomoć ugostiteljskom sektoru.

“Sljedeće nedjelje započinjemo sa isplatom subvencija u poljoprivredi od 12 miliona eura, što je udvostručavanje subvencija, a takođe smo uputili poziv za pomoć poslovnim ženama u iznosu od milion eura“, dodao je on.

“Čekamo da se pripreme kriterijumi za pomoć ugostiteljstvu od tri miliona eura, što je dio mjera za ekonomski oporavak za ovu godinu, pošto su vladine odluke o zaštiti od kovida-19 direktno uticale na taj sektor.

Započeli smo sa primjenom Zakona o ekonomskom oporavku, koji uključuje smanjenje PDV-a za ugostitelje sa 18 na osam odsto i potpuno ukidanje PDV-a za sirovine proizvedene u zemlji”, rekao je Hoti.

Prema njegovim riječima, prihodi u januaru ove godine isti su kao prošle godine i to je znak da su mjere ekonomskog oporavka imale efekta.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova