Politički analitičar

Politički analitičar Belul Beqaj izjavio je za Kosovo Onlajn da je Vjosa Osmani jedna od značajnijih političkih figura u Prištini, koja će imati veliku ulogu na novoj političkoj sceni Kosova.

“Pretpostavljam da će učiniti to što je u ovoj situaciji moguće, postaće važan faktor u budućem procesu. Politički vođa koji će određujuće uticati na dalji tok političkog poimanja i implementaciju novih politika na Kosovu, uključujući Samoopredjeljenje”, ocenjuje Beqaj.

On nije siguran da će Vjosa Osmani biti na poziciji predsjednika, jer se na Kosovu dešavaju mnoge nepredvidive situacije, ali ne isključuje njeno pozicioniranje na nekoj od krucijalnih pozicija na čelu centralnih institucija.

“Na Kosovu ništa nije sigurno, Vjosa Osmani nema velike šanse da bude predsjednica, ali ona može da bude predsjednica parlamenta Kosova”, navodi Beqaj.

Pred Samoopredjeljenjem je ozbiljan izazov, koji podrazumjeva ostvarivanje što boljih rezultata na izborima, ističe Beqaj, koji vjeruje u njihovu pobjedu i stvaranje jednog novog poglavlja, koje će doprineti unapređenju Kosova u svakom pogledu.

“Vjosa Osmani i Samoopredjeljenje imaju jedan dil, kakav će on biti u budućnosti ne mogu sa velikom preciznošću da kažem. Po mom mišljenju, u ovoj situaciji je presudno da dođe do diskontinuiteta sa nasleđem koje je stvoreno od ratnog krila i Demokratskog saveza Kosova, koji su glavni uzročnici degradacije Kosova. Nema čovjeka koji ne iskazuje svoje nezadovoljstvo i to nezadovoljstvo vjerovatno će biti razlog zbog čega će apsolutno pobjediti Samoopredjeljenje sa Vjosom Osmani”, zaključuje Beqaj.

Izvor: Kosovo Online