Žalbe neće imati efekta

Rok od 72 sata od podnošenja žalbi političkih subjekata Vrhovnom sudu na odluku Izbornog panela za žalbe i pritužbe zbog neverifikovanja nekih kandidata za izbore 14. februara ističe u subotu i time se završava taj postupak što znači otvaranje puta CIK-u za dalje akcije, poput žreba za rangiranje političkih subjekata 1. februara i pokretanje kampanje 3. februara, piše Koha.

List navodi da stručnjaci za pravosuđe ne isključuju mogućnost izricanja privremene mjere koja bi obustavila izborni proces dok Yll Zekaj, sa Kosovskog pravnog instituta kaže da je malo vjerovatno da će se tako nešto dogoditi.

„Sud prvo mora da odluči o prihvatljivosti zahtjeva. Takođe ima pravo da izrekne mjeru za obustavu izbornog procesa, sve dok se ne donese odluka kojom se tim kandidatima dodjeljuje pravo ili odbija njihov zahtjev kao neosnovan. Iako može da promjeni odluku, u 99 odsto slučajeva praksa Ustavnog suda je pozivanje na posljednju odluku“, rekao je Zekaj.

Koha navodi da se očekuje da će se politički subjekti žaliti Ustavnom sudu, ali se ne očekuje da će njihove žalbe imati efekta na izborni proces, osim ako Sud ne izrekne privremenu mjeru unaprijed.

Pokret Samoopredjeljenje nije danas spomenuo mogući zahtjev za privremenu mjeru Ustavnog suda. Iako je njihov pravni zvaničnik Blerim Salahu, ranije najavio da će od Ustavnog suda tražiti privremena mjera kojom će se obustaviti izborni proces dok se ne donese odluka o pokrenutom pitanju to danas nije učinio.

Alijansa za budućnost Kosova i Aškalijska stranka za integraciju takođe su potvrdili da su se žalili Vrhovnom sudu.

U AAK su rekli da će sprovesti odluku Vrhovnog suda, najavljujući tako da se neće žaliti Ustavnom sudu.

Jedan od kandidata AAK za poslanika Shemsedin Dreshaj, za kojeg je Izborni panel zaključio da ne može da bude verifikovan, rekao je da mu zakoni ne odgovaraju uvijek.

 „Ali odluke Vrhovnog suda biće poštovane i prihvatljive za mene kao pojedinca i kandidata za poslanika, ali i za našu stranku“, rekao je on na konferenciji za štampu.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore