Podizanje svijesti

Osnovno tužilaštvo u Prištini pokrenulo je istragu o ubistvu Alberta Krasniqija i zatražilo da njegovom ocu Skenderu Krasniqiju, za koga se sumnja da je izvršio ubistvo, bude određen jednomjesečni pritvor, piše Klan Kosova.

Njemu se na teret stavljaju krivična djela teško ubistvo i neovlašćeno posedovanje i nošenje oružja.

Klan Kosova navodi da se sumnjiči da je 27. januara 2021. godine oko 17 časova vatrenim oružjem ubio  A.K. (sina), u garaži njihove zgrade iz nepoznatih razloga.

„Osumnjičenom je tužilac odredio mjeru zadržavanja od 48 sati, a tijelo ubijenog poslato je na obdukciju u Institut za sudsku medicinu u Prištini.

Prema pisanju ovog medija tokom 2020. godine ubijeno je 12 ljudi na Kosovu a prema policijskim navodima osumnjičeni za ova ubistva su muškarci, i jedna žena.

Stručnjak za bezbjednost Drizan Shala ocjenjuje da je potrebna dodatna posvećenost institucija, a vlada bi trebalo da slijedi primjer drugih zemalja.

„Državne institucije nažalost nemaju posebne programe u vezi sa sprečavanjem takvih slučajeva, jer to rade policija, tužilaštvo i porodična kancelarija. Vlada bi trebalo da osmisli napredniji program kakav ima Švedska, gdje bi lanac međuinstitucionalne komunikacije bio od vitalnog značaja za eliminisanje takvih slučajeva u kosovskom društvu“, rekao je Shala.

 Sociolog Flake Imeri kaže da je pandemija povećala broj slučajeva nasilja i ubistava u porodici.

„Institucije treba da budu opreznije u sprečavanju nasilja i ubistava u porodici. Trebalo bi organizovati kampanje za podizanje svijesti o prevenciji ovog fenomena, veću svijest društva o važnosti porodice.

U trenutku povećanja prijavljivanja nasilja u porodici treba mobilizirati nadležne organe i ponuditi liječenje žrtvama nasilja u rehabilitaciji i podizanju morala. Ni žrtve ni oni koji izazivaju nasilje ne bi trebalo ignorisati“, rekao je Imeri.

Policija Kosova pozvala je građane da prijave slučajeve nasilja u porodici ili bilo koje druge vrste nasilja.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova