Glasanje počinje sljedeće nedjelje

Centralna izborna komisija postigla je napredak u registraciji i pregledu prijava glasača iz inostranstva za izbore, prenosi Ekonomija onlajn.

Očekuje se da glasanje iz inostranstva poštom počne sljedeće nedjelje, 2. februara, a portparol CIK Valmir Elezi rekao je da su registrovani birači koji su se prijavili do 21. januara

"Služba za glasanje CIK nastavlja da pregleda prijave, unosi podatke u sistem i procjenjuje pravnu sposobnost podnosilaca zahtjeva. Na osnovu podataka iz izvještaja, do sada je u sistem uneto oko 151.000 prijava, od kojih je odobreno oko 50.500, dok je odbijeno oko 10.600. Svi imejlovi koje smo dobili su već otvoreni", rekao je Elezi.

Upitan da li se već sada može znati broj podnosilaca prijava i glasača iz inostranstva, Elezi je rekao da će to biti poznato na kraju ovog procesa.

"Tek nakon završetka postupka pregleda, evaluacije i verifikacije prijava imaćemo detaljan izvještaj o tome koliko ukupno podnosilaca zahtjeva treba da se registruje, koliko ih je odobreno, a koliko odbijeno. Svi građani koji uspeju da se uspješno registruju kao glasači u inostranstvu će nakon ispunjavanja zakonskih kriterijuma moći da glasaju poštom počev od 2. februara. Glasačke listiće CIK mora da prihvati do 12. februara", rekao je Elezi.
 
Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online