U posljednjih 20 godina

Predsjednik stranke Fjala Gëzim Kelmendi ocjenio je da su muslimanski vjernici na Kosovu u posljednje dvije decenije diskriminisani, zbog politike koja je u tom periodu vođena, prenosi Reporteri.

Kelmendi je rekao da su muslimanski vjernici proganjani u pogledu obrazovanja, zapošljavanja, pravilnog obrazovanja, a sve zbog, kako je dodao, političke ideologije koja vlada na Kosovu posljednjih godina.

"Kosovskom kreiranju politike nedostajao je politički moral, jer nikada nisu bili korektni sa građanima Kosova, ali ni sa međunarodnim prijateljima koji su nas doveli do slobode. Zbog toga danas trpimo posljedice ovog političkog licemerja. Oni su promovisali državu u kojoj su Ustavom zagarantovane sloboda i religija, ali u praksi je suprotno. I danas se to dešava sa sloganima koje imaju političke stranke. Obećavaju pravdu za čitavo društvo i državu, ali je upravo suprotno", kaže Kelmendi.

On krivca za to vidi u političkim strankama i vladama koje su vodile politiku na Kosovu u poslijeratnim godinama i koje, kako kaže, za to moraju snositi odgovornost.

"Ali ni Samoopredejljenje nije bolje. Nisu ubjedili vjernike muslimane u suprotno. Od kandidata PDK za premijera (Enver Hoxhaj) stiglo je uputstvo koje zabranjuje muslimanskim djevojkama da nose mahrame", rekao je Kelmendi.

Prema riječima Kelmendija, isto će uraditi i stranka Albina Kurtija.

"Samoopredjeljenje ide istim putem danas sa svojim liderom kada pokušava da približi vjernike, slatkim pričama, ali u praksi su, u Skupštini Kosova, Samoopredjeljenje zajedno sa PDK bile dvije stranke koje su najviše doprineli diskriminaciji vernika u našoj zemlji", zaključio je Kelmendi.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri