Nema dokumenta

Samo nekoliko sati nakon što je Ustavni sud objavio presudu o protivustavnom glasanju za vladu Avdullaha Hotija, vršilac dužnosti predsjednika Kosova Vjosa Osmani raspisala je vanredne parlamentarne izbore za 14. februar 2021, prenosi Reporteri.

Međutim, kako navodi taj medij, za razliku od te odluke koja je javno objavljena, do danas niko nije video uredbu o raspuštanju Skupštine Kosova, koja prema Ustavu mora da prethodi objavljivanju datuma izbora od strane predsjednika.

Vršilac dužnosti predsjednika tvrdi da postoji Uredba o raspuštanju Skupštine, ali broj protokola na koji se poziva otkriva da je izdata nakon Odluke o raspisivanju izbora, tvrdi Reporterri.

Prema pisanju Reporterija, dokument koji bi trebalo da bude javan, a prema zakonu objavljen u Službenom listu Kosova, nije dostupan.

Savjetnik za medije Vjose Osmani, Bekim Kupina tvrdi da je v.d. predsjednika izdala ukaz za raspuštanje skupštine 6. januara na osnovu presude Ustavnog suda o glasanju bivšeg osuđenog poslanika Etema Arifija.

U odgovoru za Reporteri, on navodi da je nakon toga uslijedila Odluka o objavljivanju datuma vanrednih izbora na Kosovu.

Reporteri, međutim, tvrdi da iz Predsjedništva nisu dostavili dokument, odnosno ukaz o rapuštanju skupštine na koji se pozivaju.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online