Mlađa od 18 godina

Ljekarska komora je je zatražila od Vlade Kosova i Ministarstva zdravlja da djeca zdravstvenih radnika koji su umrli u vršenju službe tokom pandemije kovida-19 mlađa od 18 godina dobiju obeštećenje, a više od 30 zdravstvenih radnika umrlo je usljed pandemije, od kojih je 18 ljekara, te se navodi da će djeca samo tri ljekara dobiti naknadu, prenosi Gazeta express.

Mnoge porodice zdravstvenih radnika koji su umrli suočeni sa pandemijom kovid-19 neće dobiti nikakvu isplatu od države, iako su izgubile svoje najmilije.

Razlog za takvu odluku je to što se zahtjeva da samo djeca mlađa od 18 godina primaju mjesečnu nadoknadu, i to do punoletstva.

“Radna grupa je osnovana. Ako se sve pravilno uradi, ovaj proces se može završiti u roku od 10 dana, jer imamo model kako treba da radimo. Zahtjev se odnosi na isplatu zarada samo djeci mlađoj od 18 godina“, rekao je Predsjednik Ljekarske komore Pleurat Sejdiu.

Sejdiu je rekao da će razgovarati i o djeci starijoj od tog uzrasta.

Predsjednik Saveza zdravstvenih sindikata Kosova Blerim Syla je rekao da sada ne mogu tražiti isplate porodicama drugih zdravstvenih radnika koji su umrli tokom pandemije jer se podaci o broju umrlih moraju ažurirati i dodao da se će i za porodice ostalih preminulih zdravstvenih radnika pokušati da potraže finansijsku pomoć.

“Problem je to što smo još u pandemiji i ne možemo da podnesemo takve zahtjeve bez pažljivog proučavanja svakog pojedinačnog slučaja”, rekao je on.

Syla je dodao da obeštećenje za djecu mlađu od 18 godina nije predviđeno ovogodišnjim budžetom.

S druge strane, Ministarstvo zdravlja je saopštilo da je ovog mjeseca formirana komisija za izradu uredbe o naknadama porodicama ljekara i drugih zdravstvenih radnika koji su umrli u vršenju svoje dužnosti.

Prema Ministarstvu zdravlja, kada ta komisija završi sa radom, rezultati će biti predstavljeni vladi.

Ljekarska komora Kosova zahtjevala je da se djeci zdravstvenih radnika koji su umrli tokom pandemije mlađoj od 18 godina plaća 1.500 eura mjesečno sve dok ne napune 18 godina, a o tome će konačnu odluku doneti komisija koju je formiralo Ministarstvo zdravlja.
 Izvor: Kosovo Online/ Gazeta Express