Konstruktivan pristup

Zamjenik predsednika Demokratske partije Kosova Shaqir Totaj izjavio je da je pored opšteg interesa veoma važan interes PDK i da je ta partija otvorena za saradnju sa Pokretom Samoopredjeljenje, prenosi Gazeta Express.

"Prije nego što počnemo saradnju, Pokret Samoopredjeljenje mora da razmisli, mora da promjeni sada već tradicionalni pristup koji se zasniva uglavnom na optužbama, a ne na nečemu konstruktivnom ili pozitivnom za budućnost zemlje", rekao je Totaj.

Govoreći o reakciji Samoopredjeljenja na odluku Izbornog panela za žalbe i predstavke Totaj je rekao da je bila očekivana i da ta stranka ne poštuje zakone.

"Tamo gdje im odgovara, poštuju zakone i institucije su u redu, tamo gdje im ne odgovara, insistiraju na odluci koja bi odgovarala njima, to je pristup koji šteti kosovskoj političkoj sceni", rekao je Totaj.

Prema njegovim riječima u odnosu između PDK i NISMA, i to što PDK nije spremna za koaliciju ne znači da postoje problemi između te dvije stranke.

Komentarišući optužbe Samoopredjeljenja da je PDK odgovoran za trenutna dešavanja na Kosovu, odlazak mladih ljudi i korupciju, Totaj je rekao da su neosnovane.

Prema njegovim riječima, ovi fenomeni su uobičajeni za nova društva, posebno Kosovo, ali ni u kom slučaju nisu odgovornosti koje se mogu pripisati samo jednoj stranci.