Široka koalicija

Politički analitičar Artan Muhaxhiri za Kosovo Online ocijenjuje da izbor budućeg predsjednika Kosova u novom parlamentu može dovesti do situacije da je neophodan izlazak na naknadne izbore.

Muhaxhiri smatra da će Pokretu Samoopredjeljenje biti potrebna široka koalicija, kako na Kosovu ne bi došlo do institucionalne nestabilnosti.

“Trenutno je sav fokus na parlamentarnim izborima, koji će se održati 14. februara, ali ovo će biti samo prva faza, jer će druga faza biti pitanje izbora predsjednika, što može da postane veliki problem i pokrene nove izbore”, kaže Muhaxhiri.

On ukazuje da način izbora predsjednika Kosova nameće široku koaliciju, kojom bi se obezbjedilo neophodnih 80 glasova poslanika u Skupštini. Muhaxhiri ne izražava optimizam da će Pokret Samoopredjeljenje uspjeti u tome.

“Pristup Kurtija o Osmani i njenom mjestu predsjednice, i način kako je predstavio, moglo bi da mu se pretvori u bumerang i onemogući mu da dobije 80 glasova. Prvi put na Kosovu imamo tako otvorene kandidature za mjesto predsjednika. Haradinaj i gospođa Osmani. Haradinaju je još teže da dođe na ovo mjesto, jer je njegova stranka zaista mala i ne može se nametnuti brojem poslanika u Skupštini. Trebalo bi da dobije podršku Samoopredjeljenja, Demokratske partije Kosova i Demokratskog saveza Kosova”, navodi Muhaxhiri. 

On ne osporava rejting Samoopredjeljenja, koji je na osnovu ispitivanja javnog mnjenja najveći, ali smatra da lider te partije Albin Kurti mora da postane fleksibilniji ukoliko želi da dođe na vlast.

“Teško da će to biti dovoljno za formiranje Vlade, ali i za izbor predsjednika, pa će Kurti biti prisiljen da formira koalicije sa drugim strankama. Ono što vidimo u ovoj predizbornoj kampanji, to je politički agresivna pozicija i populizam gospodina Kurtija. Kako ne bi došli u institucionalnu nestabilnost, on će ili morati da napravi prinudni kompromis ili idemo na druge izbore”, zaključuje Muhaxhiri.