Specijalni sud u Hagu

Pretpretresni sudija Nicolas Guillou obacio je zahtjeve za oslobađanje bivšeg predsjednika Kosova Hashima Thaçija, bivšeg predsjednika skupštine Jakupa Krasniqija, i Rexhepa Seljimija, prenosi Lajmi.

Sudija Nicolas Guillou je takvu odluku doneo u petak i za Kadrija Veselija i odbio je zahtjev odbrane nekadašnjeg lidera OVK za njegovo privremeno puštanje na slobodu.

Istovremeno je odbijen zahtjev odbrane za sazivanje ročišta za usmeno izlaganje o pomenutom zahtjevu. Bez obzira na to što je sudija uvažio argumente odbrane da Veseli neće pokušati da izbegne suđenje ukoliko bude pušten na privremenu slobodu, sudija je obrazložio da pomenuti argumenti ne uklanjaju u potpunosti opasnost od bjekstva.

Guillou je i istakao da smatra da postoji rizik od toga da bi, ukoliko pušten, Veseli mogao da pokuša da vrši opstrukciju pravde i zastraši svjedoke.

Sudija je odluke za sve doneo u petak, ali su tek sada objavljene.

Advokati lidera OVK su tražili puštanje njihovih klijenata putem podnetih podnesaka, međutim, sudija je smatrao da njihovi argumenti nisu dovoljni, i naložio da svoje odgovore pošalju do 29. januara.

Pretpretresni sudija Specijalizovanog veća u Hagu Nicolas Guillou produžio je mjeru pritvora i nekadašnjem komandantu OVK Salihu Mustafi.

Razlozi koji su navedeni za nastavak Mustafinog pritvora su i da postoji rizik od njegovog bjekstva, zatim da on može ometati postupak zastrašivanjem svjedoka i da može počiniti druga krivična djela.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi