Izbori 2021.

Izborno veće za žalbe jučer je objavilo odluke u vezi sa žalbama političkih partija zbog neovjeravanja kandidata za poslanike, a kako je saopštila Centralna izborna komisija, IPŽP je odlučio da samo oni kandidati koji nemaju pravnih problema mogu da budu na listama partija za parlamentarne izbore, piše Reporteri.net.

Pravo da se kandiduju uskraćeno je onima koji su pravosnažno osuđeni u posljednje tri godine.

Među njima je i kandidat Pokreta Samoopredjeljenje za premijera Albin Kurti, koji je 2018. godine osuđen na uslovnu kaznu zbog bacanja suzavca u Skupštini Kosova.

Osim Kurtija, još četvoro članova tog pokreta ne može da se kandiduje.

Štaviše, odluka IPŽP kaže da Albin Kurti, Albulena Haxhiu, Liburn Aliu, Bajram Mavriqi i Labinote Demi Murtezi ne mogu biti zamenjeni drugim kandidatima.

Slična odluka doneta je i za Socijaldemokratsku inicijativu, koja je overena kao lista, ali je ostala bez 12 kandidata.

Vesel Krasniqi, Besnik Berisha, Filoreta Bytyqi, Valentina Alijaj, Xhafer Berisha, Aziz Thaçi, Musa Fetahaj, Hasime Daka, Fatmir Gerdelaj, Vehbi Avdulahaj, Endrit Shala i Ardian Nokaj neće imati pravo da se kandiduju na izborima 14. februara.

AAK, koji je naveo da je zamenio imena tri kandidata zbog problema sa zakonom, nije ovjereno četvoro kandidata. To su Shemsedin Dreshaj, Gani Dreshaj, Rahim Ajeti i Shqipe Kastrati.

Ni te kandidate ne mogu zamjeniti drugi.

Stranke se u roku od 24 sata mogu žaliti Vrhovnom sudu, koji će imati tri dana da donese odluku.

Proces sertifikacije završava se 31. januara.
 
Izvor: Kosovo Online / Reporteri