Ambasador SAD-a na Kosovu

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Philip Kosnett rekao je povodom nedavnih izjava kosovskih političara o ujedinjenju sa Albanijom da"američki vojnici nisu poginuli da bi stvorili 'veliku Srbiju' ili 'veliku Albaniju'", u intervjuu za Gazetublic.

"Moj komentar o pridruživanju Albaniji je nepromjenjen. Američki vojnici nisu se borili - a neki od njih nisu ni umrli - da bi stvorili veliku Srbiju i veliku Albaniju na Balkanu. Želeo bih da skrenem pažnju na Ustav koji poziva na multietničko društvo sa vjerskom slobodom za sve. SAD su multietnička zemlja i čak se i nakon skoro 250 godina i dalje borimo za izgradnju društava u kojima postoji jednakost pred zakonom, jednake mogućnosti za sve, u kojima etničke grupe i rase žive u harmoniji. Nije lako i kao što smo vidjeli, imali smo prepreka, ali i dalje pokušavamo da izgradimo ono što su osnivači nazvali 'savršenijom zajednicom'. Ne bih voleo da vidim kako ljudi na Kosovu odustaju od ovoga", rekao je Kosnett, prenosi Gazeta Express.

Prema njegovom mišljenju, Kosovo ima koristi od toga što je multietničko i multireligijsko društvo.

"Zato smatram da bi razgovori o velikoj Albaniji ili o velikoj Srbiji na Balkanu bili predaja, bili bi neuspjeh i mislim da ovo nije odgovor na probleme zemlje i regiona", poručio je ovaj američki diplomata.

Podsjećanja radi, lider Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj je prije nekoliko dana rekao da će se na Kosovu održati referendum "za nacionalno ujedinjenje sa Albanijom".

"Nećemo prihvatiti zamrznuti sukob niti ćemo prihvatiti da budemo podjeljeni, već ćemo izaći na referendum za ujedinjenje sa Albanijom", poručio je Haradinaj.

Izvor: Kosovo Onlajn/Gazeta Blic