Uprkos tvrdnjama partija

Predstavnik nevladine organizacije "Germin" Lirim Krasniqi ocjenio je da glasovi iz dijaspore neće bitno promjeniti ishod parlamentarnih izbora zakazanih za 14. februar, uprkos tvrdnjama pojedinih političkih partija, piše Ekonomija Onlajn.

"Ne vjerujem da će se glasovi dijaspore mnogo razlikovati od volje glasača na Kosovu. Od posljednjih izbora vidjeli smo da je biračko tijelo iz dijaspore sklonije da glasa za Pokret Samoopredjeljenje, ali danas treba da  imamo na umu da će manje ili više, prema izbornim anketama, glavnu odluku, ipak doneti glasači sa Kosova. Ne verujem da će glasanje dijaspore doneti neku veliku razliku na ishod izbora“, rekao je Krasniqi.

Govoreći o verifikaciji birača koji žive i rade u inostranstvu, Krasniqi je napomeno da se taj proces odvija nešto sporije, jer je CIK nepromišljeno odlučila da se verifikaciju vrši telefonom.

"Proces kasni zbog velikog broja prijavljenih građana iz dijaspore. Vjerujemo i nadamo se da će se ovaj proces završiti što je prije moguće, jer su se izbori približili. Isto tako, trebalo bi da postoji neki rok, od trenutka objavljivanja konačne liste, do kada bi neverifikovani glasači mogli da, eventualno ulože žalbe na odluku CIK", rekao je Krasniqi.

Krasniqi je istakao i da objavljivanje ličnih podataka birača iz dijaspore predstavlja kršenje privatnosti.

"Objavljivanje ličnih podataka lica koja su registrovana za glasanje iz inostranstva predstavlja povredu njihove privatnosti i ličnih podataka. To se kosi sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti. Zbog ovoga smo izrazili zabrinutost i na prošlim izborima, a vidimo da je to slučaj i na ovim izborima. Tražićemo od CIK da pronađe modalitet po kome se ne objavljuju lični podaci glasača", rekao je Krasniqi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online