Izbori 2021.

Predsjedavajuća Centralne izborne komisije Valdete Daka predložila je Izbornom panelu za žalbe i predstavke da se djelimično odobri žalba Pokreta Samoopredjeljenje (VV) i da se potvrde kandidature onih koji ispunjavaju uslove u skladu sa Zakonom o opštim izborima. To bi podrazumjevalo da pet kandidata ove stranke ostane neverifikovano, uključujući i kandidata za premijera Albina Kurtija, piše Koha.

"Predlažemo da se djelimično odobri žalba Pokreta Samoopredjeljenje i da se CIK obaveže da ovjeri kandidate koji ispunjavaju zakonske uslove iz člana 29. Zakona o opštim izborima, a istovremeno odbije pet kandidata koji ne ispunjavaju uslove“, kaže se u Dakinom pismu upućenom IPŽP-u, tvrdi Koha.

Ta institucija poručuje da je sarađivala sa svim drugima koje imaju svoju ulogu u provjeri kandidata.

"CIK je svijesna da sa liste od 110 osoba iz ovog političkog subjekta samo njih pet nisu ispunile zakonske uslove da bi bile ovjerene kao kandidati za poslanike, ali na insistiranje predstavnika u CIK-u iz ovog političkog entiteta, cijela lista je stavljena na glasanje i kao takva odbijena je za ovjeru“, kažu u CIK.

Izborni panel za žalbe i pritužbe do danas ima rok kada treba da bude objavljena odluka u vezi sa žalbama pristiglim od političkih subjekata. Samoopredjeljenje je podnelo žalbu Izbornom panelu 23. januara.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore