Američki stručnjak za Balkan

Američki stručnjak za Balkan Alon Ben Meir reagovao je nakon optužbi na račun RTV Dukagjini i ocjenio da su napadi na slobodne medije direktan napad na demokratiju.

„Mediji na Kosovu podložni su pritisku političkih partija, posebno sada tokom predizborne kampanje. Nedavno je jedna od najvećih partija u zemlji, Demokratska partija Kosova, politička stranka koja je na vlasti skoro 20 godina, optužila jednu od najvećih kosovskih televizija, RTV Dukagjini, za manipulisanje javnim mnjenjem, objavljivanje lažnih anketa i širenje propagande i dezinformacija. Napad na kredibilitet štampe je napad na demokratiju. Slobodna štampa je od suštinskog značaja za slobodno društvo, a demokratski izbori su nemogući bez slobodnih medija. Američka ambasada i drugi međunarodni predstavnici na Kosovu moraju osuditi politički uticaj u medijima. Samo totalitarni sistemi imaju tendenciju da se miješaju u medije i slobodu govora“, napisao je na Facebooku.

Prije dve dana, dvije političke stranke, PDK i DLK optužile su RTV Dukagjini za političku propagandu i najavile prekid komunikacije sa ovim medijem.
 
Izvor: Kosovo Online