Pandemija

Kosovski stručnjak u oblasti zdravstva u Njemačkoj Halil Krasniqi u intervjuu za Gazeta Express naglasio je da je nemoguće da nove mutacije kovid-19 zaobiđu Kosovo, ali da se dobrim upravljanjem epidemiološkom situacijom može prevazići.

Istakao je da zdravstveni radnici na Kosovu u koordinaciji sa vladom, Ministarstvom zdravlja i drugim institucijama mogu da odgovore u slučaju nove mutacija virusa kovid -19, i da popilacija od 1,8 miliona može da prevaziđe pandemiju vrlo lako i sa manje žrtava, iako na Kosovu nema dovoljno specijalizovanog osoblja za virusologiju, epidemiologiju, farmakologiju, biologiju, higijenu itd.

Krasniqi je rekao da je Kosovo kao svaka druga zemlja na svetu izloženo epidemiji, jer je stanovništvo Kosova prisutno i aktivno u cijelom svijetu, te da je s toga veoma važno da se svi koji dolaze na Kosovo testiraju, kao i disciplina u sprovođenju antikovid mjera, a da je najvažnije redovno testiranje starijih osoba, hroničnih bolesnika i osoba sa slabim imunitetom i da je prioritet distanca i nošenje maski.

Govorećo o simptomima Krasniqi je rekao da su najčešći trenutni simptomi slični gripu: groznica, umor i kašalj, simptomi curenja iz nosa (sa curenjem iz nosa, kijanjem, suvim grlom i začepljenim nosom), bol u zglobovima i mišićima, upala očiju i sluzokože, plućni problemi (otežano disanje), gastrointestinalni problemi (dijareja, mučnina praćena glavoboljom), gubitak mirisa i ukusa.

U Njemačkoj 26 slučajeva zaraze novom mutacijom koronavirusa


Odgovarajući na pitanje kakva je epidemiološka situacija u Njemačkoj Krasniqi je rekao da se po svaku cijenu insistira na sprečavanju novih mutacija, od kojih je registrovano 26 zaraženih.

„Do sada imamo 13.000 mutacija korone, a 400 mutacija Sars-CoV-2 se ponovo pojavljuje u populaciji. Trenutno imamo mutaciju Velike Britanije B.1.1.7 i Južne Afrike 501.V2, koje su vrlo agresivne i imaju sposobnost zaraze oko 70 odsto", kazao je.

Istakao je da su zbog rizika od mutacija koronavirusa i broja inficiranih pokrenute sve zdravstvene ustanove na čelu sa Institutom Robert Koch, guvernerima svih republika i raznim udruženjima, kako bi se sprečila infekcije i smanjila smrtnost.

„S obzirom na disciplinu i kulturu u Njemačkoj, do sada se sve odvija po propisima o pandemiji, državnim zakonima i uputstvima nadležnih tijela. Da bi kontrolisala i ograničila zarazu mutacijama koronavirusa, njemačka vlada je obavezala laboratorije da rade na otkrivanju opasnih visoko zaraznih mutacija koronavirusa."

Njemačka: Cilj uredbe Ministarstva zdravlja pregledati pet odsto uzoraka za buduće mutacije gena


"To je predviđeno uredbom o sekvenciranju gena koju je podnelo Ministarstvo zdravlja. Cilj je pregledati najmanje pet odsto pozitivnih uzoraka za buduće mutacije gena“, rekao je Krasniqi.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express