Izbori 2021

Novinar Baton Haxhiu izjavio je da ukoliko Samoopredjeljenje na izborima pobjedi natpolovičnom većinom, slijedi gašenje nekoliko velikih stranaka, ali da je realnije da se to neće desiti i da će ostati status quo na političkoj sceni, što znači da iza toga kroz nekoliko mjeseci slijede novi izbori na Kosovu, prenosi Ekonomia Online.

Haxhiu je naveo tri moguća scenarija poslije izbora, u zavisnosti od toga kakvu će podršku na vanrednim parlamentarnim izborima ostvariti Pokret Samoopredjeljenje.

"Prvi scenario je da Samoopredjeljenje osvoji više od 51 odsto. U tom slučaju stranke poput AAK, Alijanse za novo Kosovo i Socijaldemokratske inicijative NISMA, potpuno bi nestale sa političke scene, a PDK i LDK bi pale na ispod 20 odsto podrške. Ukoliko Samoopredjeljenje osvoji ispod 51 odsto, status quo se nastavlja. Neće biti izabran predsjednik. U slučaju da LDK i PDK osvoje više od 20 poslaničkih mandata, slijede nam izbori u oktobru ili novembru", smatra Haxhiu.

Poznati novinar iz Prištine, ipak, misli da je najrealnije da Kosovo ulazi u duži period nepromjenjenih odnosa na političkoj sceni.

"Dominacija Samoopredjeljenja je beskorisna, stranka želi da proširi svoju vlast, a biće orijentisana na unutrašnje skandale. Smatram da će se na Kosovo zadržati status quo. Takođe, rezultat ispod 50 odsto zaustaviće diskurs Samoopredjeljenja na ideju ujedinjenja s Albanijom", zaključio je Haxhiu.