Efikasnije i odgovornije upravljanje

Univerzitetski profesor Muhamet Sadiku rekao je da je vlada uložila napore da stvori program ekonomskog oporavka, ali da su u program uključeni samo nacionalni resursi, a ne i sredstva iz fondova Evropske komisije, Svjetske banke i drugih međunarodnih finansijskih institucija, prenosi Reporteri.

"Vlada Kosova je kroz sistem preraspodjele budžeta obezbjedila socijalnu pomoć za neke grupe, za neke slojeve društva, ali ovo je daleko od onoga što je Kosovu potrebno. Trebaće nam nekoliko godina da bi se Kosovo oporavilo. Ovo je jedini način da se Kosovo izvuče iz ove vrlo nepovoljne situacije praćene gubitkom radnih mjesta, bankrotom mnogih preduzeća, gubitkom tržišta", kaže Sadiku.

Govoreći o očekivanjima od vanredih izbora, Sadiku je naglasio da je Kosovu potrebno efikasnije i odgovornije upravljanje.

Predsjednik odbora Privredne komore Kosova Skender Krasniqi kaže da će, ako se ne uzmu u obzir zahtjevi preduzeća, 2021. godina biti još teža u ekonomskom smislu.

"Nadamo se da će nove kosovske institucije imati više na umu zahtjeve preduzeća, da će više koordinirati sa nama, kako bi podržali poslovanje, stvorili ponudu za zadržavanje radnih mjesta. Imamo drastičan pad broja zaposlenih, imamo smanjenje prihoda i preduzeća i države, koja u nedostatku poslovnog prometa ne plaćaju državi, zapravo plaćaju onoliko koliko imaju prometa", kaže Krasniqi.

On je naveo da je u drugom kvartalu 2020. godine posao izgubilo više od 60.000 radnika, koji i dalje ostaju bez podrške.

"Ovo je težak udarac koji se dogodio građanima, radnicima, porodicama, ali i preduzećima", rekao je Krasniqi.

Prema njegovim riječima, potrebna je veća institucionalna volja za sprovođenje Zakona o ekonomskom oporavku, kao podrška preduzećima i radnicima.