Mišljenje analitičara

Na izbornim listama političkih partija uglavnom dominiraju kandidati koji dolaze iz njihovih regionalnih uporišta, a prema riječima političkog analitičara Dorajeta Imerija, upravo ogranci stranaka održavaju politički identitet partija na Kosovu, prenosi RTK.

Kako je dodao, političke stranke, iako su proširene na cijelu teritoriju Kosova, uglavnom koriste neka od svojih regionalnih uporišta.

„Ove političke stranke pokušavaju da u određenoj mjeri održe bazu biračkog tijela koja im nije dozvolila da izgube opšte biračko tijelo. Dakle, političke stranke su sledile ovu logiku, pa osnovna ideja leži u činjenici da se očuva izborna masa, jer su to uporišta koja ove političke stranke drže“, rekao je Imeri.

Normalno je da političke stranke pokušavaju da traže veću podršku u svojim ograncima, za razliku od zemalja u kojima su podjednako zastupljene sve partije na cijeloj teritoriji, smatra publicista Blerim Burjani.

Ova situacija je vrlo jasna sve dok političke stranke teže povećanju broja glasova, jer je to, kako kaže Burjani, u njihovom interesu.

Prema njegovim riječima, to je i razlog zašto ne postoji politička volja da se ima proporcionalni izborni sistem.

"Ako na Kosovu postoji mnogo izbornih jedinica, a po mom mišljenju nije potrebno više od sedam izbornih jedinica, glasanje neće moći biti koncentrisano kao kod izbornog sistema sa jednom jedinicom. Pobjeđuju samo one političke stranke koje imaju najveće članstvo u mnogim oblastima. Dakle, ovo je glavni problem što se nisu složile da promjene Izborni zakon," rekao je Burjani.

I Imeri i Burjani smatraju da ni novoizabrano zakonodavno tijelo neće izvršiti reformu izbornog sistema.

Prema njihovim riječima, elitne grupe nemaju taj interes, jer tvrde da dobijaju glasove sa cijelog Kosova.

Izvor: Kosovo Online/RTK1