Oko 300 manje

Direktor Kosovskog kaznenog popravnog zavoda Nehat Thaçi rekao je da na Kosovu trenutno 1.430 zatvorenika izdržavaju kazne zatvora, što je oko 300 manje pritvorenika nego što je to bio slučaj u istom periodu prethodne godine, prenosi Reporteri.

Thaçi je rekao i da se u nekoliko godina unazad povećao broj protvorenika koji dolaze iz inostranstva, posebno iz Azije.

“Kazneno-popravna služba je u prošlosti imala problema sa kapacitetima, ali sada taj problem nemamo. Spremni smo za bilo koju situaciju. Do sada smo uspjeli da se suočimo sa svim izazovima prilično uspješno“, rekao je Thaçi.

Prema njegovim riječima, samo jedan od izazova predstavlja i pandemija koronavirusa.

“Do sada je naše osoblje radilo odličan posao, pri čemu su se u savakom trenutku pridržavali svih mjera zaštite. U okviru naših ustanova postoje ambulante, tako da smo uspjeli da budemo primjer u poređenju sa drugim javnim institucijama. Trudićemo se da budemo primjer i za kazneno popravne institucije u regionu. Ponosni smo na sva dostignuća koja smo imali do sada“, rekao je Thaçi.

Posebno je istakao saradnju sa zemljama u regionu.

"Popravna služba je punopravni član Međunarodnog udruženja za popravne i zatvorske zavode i sa njima imamo punu saradnju. Već imamo konferencije na mreži na kojima diskutujemo i razmjenjujemo svoje projekte. Imamo saradnju sa  sa Crnom Gorom, Albanijom i Sjevernom Makedonijom, a sa Srbijom do sada nismo imali saradnju, jer za to nije bilo volje sa srpske strane", kazao je Thaçi.

Glavni fokus službe, dodaje Thaçi, jeste borba protiv krijumčarenja.

"Krijumčarenje je globalni fenomen. Uspjeli smo da se prilično dobro izborimo i već smo krenuli sa inplementacijom pilot projekta za obavještajnu jedinicu, tako da imamo informacije o razvoju šverca“, rekao je Thaçi, koji je dodao da je u tom smeru, posebno važna saradnja sa policijom.

Kada je riječ o pandemiji, Thaçi ističe da su preduzete sve mjere kako virus ne bi ušao u ustanove.

"Trenutno preduzimamo mjere u skladu sa situacijom na terenu. Na osnovu statistike koju dobijamo od Instituta za nacionalno zdravlje, mi takođe preduzimamo konkretne mjere. Cijela poenta je zaustaviti virus da uđe u zatvore. Zabranili smo posjete, ali vjerujem da će, ako se smanji broj novozaraženih na dnevnom nivou, da ćemo uskoro dozvoliti i posjete porodica", rekao je Thaçi.

Još jedan od izazova, predstavlja i budžet.

"Nažalost, budžet je izazov za 2021. godinu, jer je pandemija  stvorila mnogo problema s budžetom. Imamo smanjenje budžeta, jer je planirani budžet preusmjeren za druge ekonomske potrebe. U prizmi kapitalnih investicija ove godine imamo pad. Fokus će nam biti uglavnom na donacijama i videćemo šta možemo da postignemo da implementiramo naše kapitalne projekte kroz razne donacije", zaključio je Thaçi.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri