Zakon o opštim izborima

Vršilac dužnosti predsjednika Kosova Vjosa Osmani, koja je učesnik izbornog procesa, ima pravo da smeni predsjednika CIK Valdete Daka, prenosi Gazeta Express.

To je omogućeno članom 61.5 Zakona o opštim izborima, koji kaže da se "mandat predsjedavajućeg CIK ili bilo kog člana CIK može prekinuti ostavkom ili ako tako odluči predsjednik Kosova u okolnostima kada se član ponaša ili deluje na način koji ozbiljno narušava status i integritet CIK“.

Osmani je u video-poruci između ostalog rekla da će ukoliko CIK ponovo bude zloupotrebljen kao što se dogodilo juče biti prinuđena da preduzme mjere.

„Pozivam građane da zadrže razboritost i smirenost radi zaštite integriteta izbornog procesa. Blisko sarađujem sa našim partnerima kako bismo bili prisutni u ovom procesu. Ako se suočimo sa situacijama u kojima je CIK zloupotrebljen, biću primorana da preduzmem sve mjere da zaštitim integritet CIK i izbornog procesa“, izjavila je ona.

Predviđeno je da se žalbe partija kojima nisu overene liste razmatraju do 31. januara, tako da će 2. februara biti moguć žrijeb za rangiranje političkih subjekata na glasačkim listićima na ovim izborima.

Za vanredne parlamentarne izbore koji će se održati 14. februara CIK se prijavilo 28 političkih subjekata, i to 21 politička stranka, dvije koalicije i pet građanskih inicijativa. Nije nominovan nijedan nezavisni kandidat.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express