V.d. predsjednika Kosova

Vršilac dužnosti predsjednika Vjosa Osmani dovodi u pitanje integritet CIK i smatra da je odluka o neverifikovanju kandidata presedan, pa ukoliko se neprimjereno i neprihvatljivo favorizovanje određenih politilkih opcija nastavi, najavljuje preduzimanje zakonskih mjera, prenosi Gazeta Express.

Osmani najavljuje da će ukoliko CIK nastavi sa zloupotrebama biti primorana da zaštiti izborni proces na Kosovu.

"Ono što smo juče videli u CIK bio je presedan, to je neprimjereno i neprihvatljivo za instituciju koja mora dati sve od sebe da zaštiti svoj integritet. Vršen je nevjerovatan pritisak na direktora Kancelarije za verifikaciju političkih subjekata u vezi s tim kakvu odluku treba da donese“, izjavila je Osmani.

Ona dovodi u pitanje i nepristrasnost predsjednice CIK Valdete Dake.

"Svi članovi CIK polažu zakletvu da će dužnost obavljati nepristrasno i odgovorno, kao i predsjednica Daka, koji ne predstavlja nijednu političku opciju. Ono što se dogodilo juče narušilo je integritet CIK", zaključila je Osmani.

Poslije maratonske sjednice, Centralna izborna komisija nije ovjerila izborne liste Pokreta Samoopredjeljenje, Socijaldemokratske inicijative Kosova NISMA i Alijanse za budućnost Kosova jer se na njima nalaze osobe osuđivane u posljednje tri godine.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express