Predsjednik Privredne komore Kosova

Da bi Mini-Šengen funkcionisao kako treba, moraju se prevazići prije svega nesuglasice koje sa Kosovom imaju Srbija i Bosna i Hercegovina, poručuje predsjednik Privredne komore Kosova Berat Rukiqi.

On u intervjuu za DW naglašava da su te zemlje imale „destruktivan stav“, čak i u situacijama s međunarodnim posredovanjem, kada su za pregovaračkim stolom bili i predstavnici EU, SAD i različitih međunarodnih organizacija. Za razliku od njih, Crna Gora i Sjeverna Makedonija se, kaže, ponašaju kooperativno i Kosovo sa njima „gotovo da i nema ekonomskih problema“.

Čak i ako se ostavi po strani problem priznavanja ili nepriznavanja Kosova, Priština smatra da je važno da kosovske kompanije budu ravnopravne u procesima javnih nabavki u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Rukiqi se nada da je u sadašnjoj situaciji – poslije pojave kovida-19 – u regionu oživjela potreba za jačanjem ekonomske i trgovinske saradnje i prevazilaženjem političkih problema.

Kosovski proizvodi „na meti propagande“

Prema njegovim riječima, u Srbiji postoji politička klima koja onemogućava svaki ozbiljniji prodor kosovskih proizvoda na srpsko tržište. Distributeri i prodavci takve proizvode smatraju „opasnim“; uspješni kosovski proizvodi su se nalazili „na meti propagande“, posebno u tabloidnoj štampi koja je, kako kaže, povezivala takve proizvode sa finansiranjem UÇK i terorizma. Rukiqi naglašava da je sasvim drukčija situacija bila na Kosovu, gde se sa uvozom proizvoda iz Srbije počelo „prvog dana nakon što su se povukle vojne snage“.

Rukiqi smatra da je tržište regiona neinteresantno za strane kompanije, jer region ima oko 20 miliona stanovnika i to je po njegovim riječima malo da bi zainteresovalo nekog da investira. Zato zemlje regiona mogu da naprave lanac snabdjevanja i proizvodnje koji bi mogao da se integriše u druge takve lance. Na primjer, da se stvori mogućnost da se „dio jednog proizvoda napravi na Kosovu, dio u Srbiji a dio u Sjevernoj Makedoniji“. No, za njega je glavna prepreka takvom planu „destruktivno ponašanje Srbije“.