Izbori 2021.

Kancelarija za registraciju političkih partija i ovjeru kandidata predložiće CIK-u ovjeru političkih subjekata i kandidata u paketima, zbog poteškoća sa kojima se susreće u tumačenju člana izbornog zakona, koji zabranjuje kandidaturu osuđenih u posljednje tri godine, prenosi Koha.

To potvrđuje dokument do kojeg je došla "Koha", a koji će biti predstavljen na današnjoj sjednici CIK-a, gdje je na dnevnom redu verifikacija lista i kandidata.

"Kancelarija je naišla na poteškoće u vezi sa primjenom člana 29 ZPP.  Zbog nejasnoća na koje se naišlo, Kancelarija preporučuje CIK-u da u paketu ovjeri izborne liste i kandidate. Potvrđivanje kandidata oslobađa CIK obaveze koja proizlazi iz člana 30. ZPP-a u vezi sa čuvanjem podataka o kandidatima koje su identifikovale druge institucije, stvarajući mogućnosti zainteresovanim stranama da podnesu žalbu u prvostepenim instancama i drugo. Shodno tome, Kancelarija preporučuje sertifikaciju 28 političkih subjekata koji su se prijavili za sertifikaciju i njihovih kandidata", kaže se u preporuci Kancelarije.

Koha je u utorak izvjestila da je sadržaj zahtjeva Centralne izborne komisije upućen Pravosudnom savjetu Kosova (PSK) za verifikaciju kandidata za poslanike pretrpeo promjene u odnosu na početnu verziju.

U početku je Kancelarija za registraciju stranaka i ovjeru kandidata predložila da se overa onemogući onima koji su uklonjeni sudskom presudom i kojima je u posljednje tri godine izrečena kazna zatvora.

Prema izvorima Kohe, za ovu verziju sadržaja pisma PSK zahtjeva se izmjena.

Drugi izvor je rekao da nije riječ samo o tom nacrtu, već o nekoliko drugih o kojima se raspravljalo dok se ne odobri konačni, navodi Koha.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore