Specijalni sud

Advokat Ben Emmerson najavio je formiranje šestočlanog tima odbrane optuženog Kardija Veselija, koji će biti angažovan u obezbjeđivanju potencijalno oslobađajućih dokaza na Kosovu, prenosi Lajmi.

"Angažovali smo stručnjaka sa međunarodnim iskustvom, koji će biti dio tima obrane optuženog Kadrija Veselija. Vjerujemo da će ga činiti šest istražitelja, koji rade na terenu", rekao je Emmerson u decembru prošle godine.

Advokati Kadrija Veselija čak najavili su da će tim prikupljati potencijalno oslobađajuće dokaze.

"Svakako će posjetiti mjesta za koja Tužilaštvo tvrdi da su na tim lokacijama počinjeni zločini. Tim  odbrane će otići tamo i videti da li mogu pronaći dokaze koji, se ne podudaraju sa dokazima Tužilaštva. Sigurno ćemo istraživati i dokumentaciju u različitim arhivama", naveo je advokat Specijalnog suda u Hagu Taulant Hoxhaj.

Jedno od mjesta, koja se navode u optužnici Specijalnog suda protiv Veselija je Skenderaj gdje je tokom sukoba jedno vrijeme bio smješten Glavni štab OVK. Tim Veselijeve odbrane najavljuje posjetu Likovcu, Jablanici, Lapušniku, Lapaštici, Drenovcu i drugim mjestima, koja se navode u optužnici protiv Veselija.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi