Predsjednica CIK

Predsjednica CIK Valdete Daka ističe da ne donosi odluke samostalno, jer je CIK kolegijalni organ i da je odbijanje kandidatura u skladu sa presudom Ustavnog suda, prenosi Gazeta Express.

Centralnu izbornu komisiju čini 11 članova, a samo je Daka predstavnik pravosuđa, dok su ostali članovi delegirani iz političkih stranaka.

„Odluke su uvijek jednoglasne, niko nema pravo veta. Nisam ja odbila kandidature, već Kancelarija za registraciju političkih partija", rekla je Daka.

Predsjednica CIK dodaje i utemeljenost odluke na odluci Ustavnog suda, koja zabranjuje kandidaturu licima osuđenim u posljednje 3 godine. Daka je poslije odbijanja kandidature 47 poslanika, uključujući i Albina Kurtija, suočena sa ozbiljnim kritikama iz Pokreta Samoopredjeljenje.

„U dispozitivu presude se jasno navodi da nijedan kandidat, koji je pravnosnažno osuđen u posljednje tri godine ne može biti kandidat za poslanika. Diskusije o tumačenju su mi čudne, jer se presuda Ustavnog suda primjenjuje takva kakva jeste. Nema tumačenja, a bilo ih je od trenutka kada je Ustavni sud odluku“, dodala je Daka.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express