Kosovski Institut za pravdu

Yll Zekaj iz kosovskog Instituta za pravdu smatra apsurdnom presudu Ustavnog suda kojom je zabranjeno kandidovanje za poslanike 47 osoba, uključujući kandidata za premijera iz Pokreta Samoopredjeljenje Albina Kurtija, prenosi Koha.

On je rekao da je odluka Ustavnog suda da osuđenima za krivična djela u posljednje tri godine bude zabranjeno da se kandiduju za poslanike “pravni apsurd”.

“Mi kao Kosovski institut pravde pratili smo odlučivanje u slučaju zahtjeva Samoopredjeljenja u vezi sa bivšim poslanikom Etemom Arifije. Praktično, ova presuda predstavlja pravni apsurd i više se bavila pitanjem da li je Ustav u skladu sa zakonom nego suprotno”, rekao je on, dodajući da je presuda u suprotnosti sa ustavnim članovima da svi građani imaju pravo da se kandiduju za izbore, osim ako im nije zabranjeno odlukom suda.

Prema njegovim riječima, ta odluka je bila neočekivana.

Na osnovu te presude, Centralna izborna komisija objavila je u srijedu da 47 kandidata za poslanike nema pravo da se kandiduje.

S druge strane, advokat Kushtrim Palushi je rekao da je Ustavni sud proširio zahtjev Samoopredjeljenja u vezi sa glasom bivšeg poslanika osuđenog za krivično djelo.

“Ustavni sud je proširio zahtjev Samoopredjeljenja, ali to nije krivica samo tog suda, jer zahtjev nije bio dovoljno jasan da bi se ograničio samo na glas poslanika. Sud čak zaključuje da nije jasno u kojim situacijama predsjednik Skupštine, SSK i drugih institucija mogu da izgube mandat. Istina je da su opravdavanjem ova dva procesa pravo na izbor za poslanika i gubitak poslaničkog mandata neraskidivo povezani“, dodao je on.
 
Izvor: Kosovo Online/Koha