Kandidat za poslanika VV

Kandidat za poslanika Pokreta Samoopredjeljenje (VV) Glauk Konjufca izjavio je večeras da predsjednica CIK Valdete Daka prekoračuje službena ovlašćenja, prenosi Reporteri.

Konjufca je ranije u TV emisiji rekao da Daka radi na sprečavanju kandidature lidera Samoopredjeljenja Albina Kurtija.

Nakon te izjave, Daka je rekla da je njoj i njenoj porodici upućeno mnogo prijetnji, ali da je to neće sprečiti da radi svoj posao.

“Prijetnje koje su upućene meni i mojoj porodici su bez presedana i veoma su opasne. Svim kandidatima koji su juče na spisku Sudskog savjeta Kosova vidjeli svoja imena i koji ne ispunjavaju kriterijume za potvrđivanje kandidata za poslanike reći ću kratko i jasno - to je zakon i presuda Ustavnog suda onemogućava njihovu kandidaturu, a ne ja", rekla je Daka na konferenciji za novinare.

Prema njenim riječima, političarima je lako da napadaju ženu i majku koje nije zaštićena i koju ne podržava nijedna politička stranka.

Na to je reagovao Konjufca rekavši da o njoj nije govorio kao o majci, već kao o osobi koja zloupotrebljava službena ovlašćenja. On ju je optužio da je stavljena u službu organizovanog kriminala.

“Reprezentativnu demokratiju i pravnu sigurnost na Kosovu uopšte ne ugrožava činjenica da je Daka majka, već da ona kao predsjednik CIK zloupotrebljava svoj javni položaj. Njena je ustavna odgovornost da olakša izražavanje građanske volje na izborima. Valdete Daka je svojim odlukama i uticajem u CIK, čak i u vezi sa pitanjima za koja nije nadležna, nažalost stavljena u službu organizovanog kriminala koji je mobilisan da ukloni Albina Kurtija iz političke trke. Drugi cilj je sprečavanje dijaspore da učestvuje na izborima. To je istina“, izjavio je Konjufca.

Nekoliko organizacija civilnog društva reagovalo je na optužbe protiv Valdete Daka i institucije koju ona vodi, među njima je i Savjet za zaštitu ljudskih prava i sloboda, koji je zatražio sprovođenje istrage o Konjufcinim navodima i prijetnjama koje je dobila.
 
Izvor: Kosovo Online/Reporteri