Odluka Vlade Kosova

Vlada Kosova je na jučerašnjoj sjednici donela odluku o dodeli dodatnih sredstva za pripadnike policije i zdravstvene radnike, zbog povećane angažovanosti u toku pandemije kovid-19, prenosi Koha.

Kako je saopšteno, izvojena sredstva iznose 1,6 miliona eura za policiju plus osam miliona eura dodatka za zdravstvene radnike za januar, februar i mart 2021.

Prema najavi, dodjela sredstava vršiće se prema kategorizaciji.

U prvoj kategoriji su ljekari koji će dobiti mjesečno dodatno 250 eura, u drugoj su medicinske sestre koje će dobiti dodatak na zaradu u iznosu od 150 eura, dok je u trećoj kategoriji pomoćno zdravstvene osoblje koje može da računa na dodanih 100 eura mjesečno.

Kako je navedeno u saopštenju, vlada je odborila odluku o planiranju i sprovođenju Programa ekonomskog oporavka za finansijsku podršku projektima i inicijativama usmjerenim na poboljšanje položaja žena u društvu i privredi.

Odluka obavezuje Agenciju za ravnopravnost polova pri Kabinetu premijera da sprovodi i nadgleda ovaj plan.

U drugoj fazi ovog plana, budžet izdvojen u iznosu od milion eura koristiće se za podršku ciljnim grupama kao što su: žene koje posjeduju mala privatna preduzeća, one koje su organizovane u zadruge i druge oblike organizacija, pojedinci koji imaju inicijativu za samoozapošljavanje, kao i žene iz osjetljivih društvenih grupa.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore