Alarmantan podatak

Trend odlaska ljekara sa Kosova u potrazi za boljim uslovima rada i većim platama nije prestao ni tokom pandemije koronavirusa, koja je izolovala čitav svijet, prenosi RTK.

Prema procjenama zdravstvenih zvaničnika, tokom prošle godine sa Kosova je otišao 101 ljekar, dok se prema istraživanju koje je sproveo Savez zdravstvenih sindikata, 90 odsto mladih ljekara priprema se za odlazak u inostranstvo, što je prema mišljenju predsjednika Saveza sindikata zdravstva Blerima Syle zabrinjavajuće.

Predsjednik Ljekarske komore Kosova Pleurat Sejdiu ističe da se trend napuštanja ljekara sa Kosova nije promenio ni tokom prošle godine.

"Tokom 2020. godine 101 ljekar je napustio Kosovo, 90 odsto su bili mladi ljekari i ljekari opšte prakse. Uprkos zatvaranju granica zbog pandemije, trend odlaska je alarmantan. Nije bilo zvaničnog zahtjeva putem kontakata komore iz drugih država, ali bilo je pojedinačnih odlazaka i privatnih kontakata", rekao je Sejdiu.

Kako je istakao upozorene su državne institucije na trend odlaska ljekara, ali dodao je, nisu preduzeti konkretni koraci da se zaustavi trend odlaska.

"Obavjestili smo naše zdravstvene ustanove da su razlozi koje su naveli ljekari koji odlaze sa Kosova uslovi rada, a zatim plata, mogućnost kvalitetnih specijalizacija. Glavni faktor ostaju uslovi rada i nismo vidjeli nijedan korak poboljšanja u ovom pravcu", rekao je Sejdiu.

On dodaje da je prosječna starost lekara na Kosovu 53 godine i da je to još jedan od razloga koji bi trebalo da bude u fokusu i da se zaustavi odlazak mladih ljekara u inostranstvo.

Iz Kosovske ljekarske komore podsjećaju da je tokom 2019. godine 115 ljekara zatražilo dokumenta za zaposlenje van Kosova, dok je 2018. zaključena zahtjevom 110 ljekara za sertifikate za zaposlenje u inostranstvu.

Izvor: Kosovo Online/RTK1