Odbacio navode suda

Odbrana Kadrija Veselija u Hagu, koju zastupa advokat Ben Emerson, odbacila je sve navode Specijalnog tužilaštva koje traži produžetak pritvor za bivšeg predsjednika Skupštine Kosova, prenosi Ekonomija Onlajn.

Emerson je predao Sudu 24 stranice i sedam aneksa u prilogu dokaza, i zatražio puštanje svog klijenta Kadrija Veselija.

Naveo je da tužilaštvo nije iznijelo nijedan čvrst argument kojim bi dokazao činjenicu, da bi Veseli ukoliko bude pušten na slobodu, uticao na potencijalne svjedoke.

U Emersonovim podnescima se navodi da bi Veseli da je imao tu namjeru, mogao da pobjegne još 20. juna.

„Mogao je da iskoristi vrijeme i svoje veze, kada nije imao nikakva ograničenje slobode kretanja i pobjegne u zemlju bez sporazuma o ekstradiciji sa Kosovom. Činjenica da tada nije koristio veze da izbjegne pravdu najbolji je mogući dokaz da to ne bi učinio da je privremeno pušten pod strogim uslovima koje primjenjuje Policija Kosova”, naveo je Emerson.

Usprotivio se i drugom argumentu tužilaštva koji kaže da Veseli može da ode u oko 180 zemalja koje nemaju sporazume o ekstradiciji sa Kosovom.

Veselijev advokat je podsjetio da činjenicu da se 2017. godine među prvima izjasnio protiv ukidanja Specijalnog suda, što dokazuje da nema tendenciju da bojkotuje rad Specijalizovanog tužilaštva.

Takođe je podsjetio Specijalizovana vijeća na činjenicu da Veseli uopšte nije umešan sa objavljivanjem povjerljivih dosije Organizacije ratnih veterana.

Emerson je optužio tužilaštvo da je „izvuklo nešto iz ničega“ tako što nije pronašlo i kaznilo one koji su zaista odgovorni za otkrivanje tih dokumenata.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online