Mišljenje analitičara

Vladajuća koalicija koju je predvodio Avdullah Hoti uspjevala da okupi sve poslanike koji su glasali za njeno formiranje na vrlo malom broju sjednica parlamenta, pa je tokom mandata uspjela da usvoji svega 17 zakona, dok za 31 nije dobila dovoljnu podršku, piše Gazeta Express.

Poslije pada Hotijeve vlade, raspuštena je i Skupština Kosova.

Analitičari se slažu u jednom, a to je da sedmo zakonodavno tijelo nije bilo toliko efikasno u Skupštini, jer se vlada neprestano suočavala sa nedostatkom podrške za usvajanje važnih zakona.

"Sedmo zakonodavno tijelo je završilo svoj rad sa samo 17 odobrenih od ukupno 48 nacrta zakona koji su bili u proceduri za preispitivanje. To znači da je 31 nacrt zakona ostao u proceduri između prvog i drugog pregleda u odborima“, rekla je Agnesa Haxhiu iz Demokratskog instituta Kosova.

Naglasila je da prema Poslovniku o radu Skupštine, dolaskom novog zakonodavnog tijela, nacrti zakona ne mogu biti uključeni u redovni dnevni red.

"Nacrti zakona koji su ostali u proceduri iz prethodnog zakonodavnog tijela vraćaju se onima koji su ih i predložili, pa se smatra da nisu ni podneti za novo razmatranje. Novo zakonodavno tijelo može da ih uvrsti u zakonodavnu agendu, ako se ponovo predlože, ali se postupak revizije obavlja od početka", dodala je Haxhiu.

Analitičar Arton Demhasaj rekao je da mnogi zakoni koje je vlada već pokrenula, nisu doneti zbog nedostatka podrške poslanika koji su pripadali vladajućim strankama.

"Prva stvar sa kojom se suočilo posljednje zakonodavno tijelo Skupštine bio je nedostatak kvoruma i glasova izvršne vlasti. Ovo je sprečilo donošenje zakona koje je inicirala vlada. Sada, prema zakonu, svi oni padaju i sljedeće zakonodavno tijelo počinje da radi od nule“, rekao je Demhasaj.

 Izvor: Kosovo Online/Gazeta express